PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Małopolskie: Nowi kandydaci na ministerialną listę produktów tradycyjnych

Małopolskie: Nowi kandydaci na ministerialną listę produktów tradycyjnych "Dziedzictwo kulturowe Małopolski, to także nasze dziedzictwo kulinarne. Niepowtarzalny smak, najwyższa jakość produktów i specyficzne metody wytwarzania sprawiają, że naszymi przysmakami zachwycają się nie tylko mieszkańcy regionu, ale przede wszystkim turyści z kraju i zagranicy"; Fot. Shutterstock

Kiszone rydze z Uścia Gorlickiego, łososiński sok z jabłek, miód z Beskidu Wyspowego, wolickie śliwki w zalewie korzennej oraz wino z jabłek i płatków róży – to kolejni małopolscy kandydaci na ministerialną listę produktów tradycyjnych – poinformował urząd marszałkowski.



Produkty te rekomenduje Małopolska Rada ds. Produktów Tradycyjnych i Dziedzictwa Kulinarnego. Teraz decyzję o ich wpisaniu na listę produktów tradycyjnych podejmie Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

- Dziedzictwo kulturowe Małopolski, to także nasze dziedzictwo kulinarne. Niepowtarzalny smak, najwyższa jakość produktów i specyficzne metody wytwarzania sprawiają, że naszymi przysmakami zachwycają się nie tylko mieszkańcy regionu, ale przede wszystkim turyści z kraju i zagranicy. Cieszę się, że do 183 małopolskich produktów, wpisanych na ministerialną listę, mają szansę dołączyć kolejne - powiedział w środę wicemarszałek Wojciech Kozak.

Przepis na kiszone rydze z gminy Uście Gorlickie mieszkańcy tego regionu przekazują sobie z pokolenia na pokolenie. Ci, którzy przyrządzają rydze co roku, opowiadają, że kisić nauczyli się od mam, babek, miejscowych ludzi. W koloryt Beskidu Niskiego wpisane jest też doroczne wydarzenie - Święto Rydza, odbywające się na przełomie września i października w Wysowej-Zdroju. Można wówczas skosztować gorlickich rydzy.

Łososiński sok tłoczony z jabłek miejscowi gospodarze przygotowują od ok. stu lat. Głównymi odmianami jabłek, wykorzystywanymi do produkcji soku, są: Jonagold, Szampion, Boskoop, Goldstar, Golden Delicious, Idared, Ligol, Elise, Gala. Mieszkańcy przygotowują jabłkowe soki od niepamiętnych czasów. Sadownictwu w tamtym regionie sprzyja odpowiedni mikroklimat.

Miód spadziowy z Beskidu Wyspowego powstaje ze spadzi jodłowej, wydalanej przez miodownicę jodłową zieloną (Cinara pectinata Nordl), która bytuje na jodle pospolitej (Abies alba). W ulu następuje dalszy etap produkcji, polegający na przetworzeniu przyniesionej do ula spadzi, w miód. Miód produkują miejscowe pszczoły (linia Dobra), które od 2014 r. są objęte ochroną zasobów genetycznych.

Wolica to przysiółek we wsi Olszana k. Nowego Sącza. wokół tego terenu panuje swoisty mikroklimat, umiarkowane opady, duże nasłonecznienie, osłonięcie od wiatrów, późne przymrozki i wysoki poziom wód gruntowych, który jest szczególnie korzystny dla sadownictwa. Region słynie z przetworów owocowych, szczególnie śliwkowych i jabłkowych. Tamtejsze śliwki w zalewie korzennej i wino z płatków róż mają szansę trafić na ogólnopolską listę produktów tradycyjnych.

Śliwki w zalewie korzennej to kompot, który wyróżnia się intensywnym, korzennym zapachem. Dawniej podawano go w miseczkach - wówczas dolewano trochę przegotowanej wody, wedle uznania, by syrop nie był za słodki. Obecnie śliwki w zalewie korzennej, poza spożywaniem ich jako kompot, stanowią przystawkę podawaną bez syropu, m.in. do różnego rodzaju mięs.

Wino z jabłek i płatków róży z Wolicy od innych win jabłkowych odróżnia dodatek płatków róży cukrowej, chętnie hodowanej w tamtejszych gospodarstwach. Dzięki takim składnikom wolickie wino ma specyficzny kolor, smak i zapach.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.81.76.247
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!