Jak co roku gala wręczenia Lauru Marszałka Województwa Mazowieckiego przyciągnęła miłośników dobrego smaku i zdrowej żywności.

– Bardzo się cieszę, że współcześni producenci sięgają do tradycyjnych przepisów i inspirują się regionalną kuchnią. Do tego dużą wagę przywiązują do jakości składników, które często pochodzą z ich gospodarstw, ogrodów czy sadów. Dzięki konkursom takim, jak Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego, regionalni wytwórcy mogą zaprezentować swoje produkty szerszemu gronu, a konsumenci dowiedzieć się, gdzie kupić tradycyjną żywność. Warto nagradzać i promować produkty smaczne i zdrowe – podkreśla wicemarszałek Janina Ewa Orzełowska.

W tym roku wytwórcy znów byli podzieleni na dwie kategorie – producentów indywidualnych i firmy. W każdej z nich wybierano produkty z podziałem na grupy: wyroby piekarnicze, wyroby cukiernicze, przetwory mięsne i produkty pochodzenia zwierzęcego, przetwory rybne, przetwory owocowe i warzywne oraz produkty pochodzenia roślinnego, produkty mleczarskie, miody i napoje.

O Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego rywalizowało blisko 150 produktów, z których ostatecznie jury wybrało 15 najlepszych. Komisja nie miała łatwego zadania – zgłoszone produkty nie tylko świetnie smakowały, ale i pięknie się prezentowały, dlatego jury przyznało dodatkowe wyróżnienie 7 smakołykom.

Zwycięzcy otrzymali z rąk wicemarszałek Janiny Ewy Orzełowskiej grawerton oraz nagrody rzeczowe m.in. sokowirówkę, robota kuchennego, ekspres do kawy, odkurzacz czy komplet garnków.

Dodatkową atrakcją wydarzenia był występ chóru gimnazjum im. Marszałka Józefa Piłsudskiego z Rzekunia, który wykonał dwa utwory skomponowane przez Stanisława Moniuszko: „Jak lilija” z opery „Verbum Nobile” oraz „Ruina” do jednego z sonetów krymskich Adama Mickiewicza.

Gala była również okazją do wręczenia dyplomów członkostwa w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze czterem nowym przedstawicielom. Dołączyli do niej Bartłomiej Czyż i Katarzyna Remiszewska – Prosto z Pola, Monika Żurawska – Siedlisko Leluja, Małgorzata Elis-Elpak Jacek Elis, Kamil Świderski – Sery Cieciszewskie.


X EDYCJA LAURU MARSZAŁKA – NAGRODZONE PRODUKTY

PRODUCENCI INDYWIDUALNI

• wyroby piekarnicze – CHLEB ŻYTNIO-PSZENNY Z CZERNIC BOROWYCH, Czernickie Stowarzyszenie Aktywnych Społecznie z Czernic Borowych (pow. przasnyski);

• wyroby piekarnicze (wyróżnienie) – SÓJKA WRZOSKA, Kamila Kawińska z Wrzosa (pow. radomski);

• wyroby cukiernicze – NAJSŁODSZE MARZENIE, Jadwiga Wołynik z Legionowa;

• przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego – SMALEC KURPSIOSKI Z DODATKIEM ŁOGÓRKA KISONEGO, Edyta Maria Pliszka-Późniewska z Przytuł (pow. ostrołęcki);