Jedynie półtusze minimalnie idą w górę zarówno krajowe jak i zagraniczne. Teraz za kilogram świeżych z głową w klasie E trzeba zapłacić 6,30 złotych. Wpływ na to ma między innymi zbliżający się okres wakacyjny i zwiększone zapotrzebowanie na ten towar w regionach turystycznych. Trwa jednak ciągle spory import wieprzowiny głównie z Belgii, Holandii, Danii czy Niemiec, a ostatnio także z Hiszpanii, więc towaru nie zabraknie.

Na razie schabem, szynką i łopatką nie ma dużego zainteresowania, z lepszych mięs klienci pytają tylko o karkówkę. Natomiast spory popyt jest na mięsa drobne niższej klasy. Kilogram kosztuje od 4,5 do 5 złotych. Klienci giełd towarowych pytają wciąż o tłuszcze twarde, skórki wieprzowe, słoninę i podgardla, a ceny utrzymują się na wysokim poziomie. Za kilogram słoniny trzeba zapłacić blisko 4 złote.

Ceny transakcyjne - na giełdach towarowych zł/kg:                               
Skórki wieprzowe    - 1,05 - 1,08
Tłuszcze twarde     - 3,00 - 3,40
Słonina             - 3,80 - 4,10
Podgardla ze skórą  – 2,90 - 3,30
Podgardla bez skóry – 3,80 - 4,02

Źródło: Agrobiznes/Anna Borowska

Podobał się artykuł? Podziel się!