PRZEGLĄD PRASY: Na rynku zbóż wciąż problemem jest mała podaż ziarna – pisze Anna Sielanko. Gdy ceny rosną z dnia na dzień, rolnicy się nie spieszą ze sprzedażą zapasów, bo za kilka dni za swój towar dostaną więcej. Oczekiwane uspokojenie nie nadchodzi, bo chociaż w Polsce zbiory były dobre, to w Europie, niestety, nie. I dlatego, gdy w krajowym skupie za tonę pszenicy można uzyskać ok. 800 zł, oferty niemieckich kontrahentów sięgają nawet 950 zł.

Na sytuację na rynku zbóż ma wpływ również to, że na początku nowego sezonu w magazynach pozostały niewielkie zapasy. Młynom bardzo pomógłby import, ale nie ma skąd sprowadzać ziarna po cenach, które byłyby w stanie zaakceptować.

W ostatnich dniach znacznie wzrosły ceny śruty sojowej. Powodem jest wzrost cen na giełdach światowych i brak zapasów w kraju. Nowe dostawy są przewidziane na drugą połowę września.

W tym tygodniu, po okresie spadków, zaczęły powoli rosnąć ceny mięsa wieprzowego. Zdaniem ekspertów może mieć na to wpływ zwyżkowa tendencja w Europie. Popyt w Polsce na mięso, jak zwykle na początku roku szkolnego, nadal jest nieduży. Utrzymują się dosyć wysokie ceny drobiu. Jesienią trzeba się liczyć z podwyżkami cen żywności - twierdzą analitycy. To skutek wyjątkowo wysokich notowań zbóż, a w konsekwencji - mąki i przetworów zbożowych (w tym pasz). Drożeją owoce i niektóre warzywa. Prawdopodobny jest także wzrost cen mięsa wynikający z coraz wyższych kosztów hodowli

Mniejsze zbiory owoców spowodowały znaczny wzrost ich cen w porównaniu z notowaniami z zeszłego roku. O wiele więcej trzeba płacić nie tylko za jabłka, ale także za gruszki, śliwki i brzoskwinie. Bardzo drogie są owoce do przetwórstwa, co odbije się na cenach dżemów i kompotów.

Duża podaż spowodowała ostatnio obniżki cen części warzyw. Wyjątkowo tanie są cebula i ziemniaki, natomiast znacznie więcej niż przed rokiem kosztuje kapusta.

Źródło: Rzeczpospolita