PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Naukowcy z UŚ wyizolowali drożdże, które wykorzystano do produkcji piwa

Naukowcy z UŚ wyizolowali drożdże, które wykorzystano do produkcji piwa Fot. Shutterstock

Autor: PAP

Dodano: 26-10-2016 14:16

Tagi:

Młodzi naukowcy z Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach wyizolowali z jabłek szczep drożdży, który został następnie wykorzystany w produkcji piwa rzemieślniczego BioWar. Autorzy projektu mają też plany szerszego wykorzystania tych drożdży w przemyśle.



Projekt BioWar realizowali naukowcy z Wydziału Biologii i Ochrony Środowiska UŚ w ramach Interdyscyplinarnego Koła Naukowego Przyrodników "Planeta". Władze uczelni podczas środowej konferencji prasowej podkreślały, że to znakomity przykład współpracy uniwersytetu z gospodarką i dowód ich wsparcia studenckiej kreatywności.

Jeden ze współtwórców projektu, Michał Krzyżowski, który jest piwowarem domowym, zastanawiał się wraz znajomym nad izolacją ze środowiska drożdży i zastosowaniem ich w przemyśle. Tak dwa lata temu narodził się projekt, do którego młodzi naukowcy przekonali opiekunów i struktury uniwersyteckie.

Inicjatorzy projektu byli wtedy na ostatnim roku studiów magisterskich, dlatego prace zostały zawieszone. Pomysł wrócił po roku, kiedy Krzyżowski był już studentem studiów doktoranckich. Rozpoczął pracę z kolegami pod opieką naukową doktora Sławomira Sułowicza i magistra Sławomira Borymskiego.

Naukowcy pobierali wymaz z owoców - np. jabłek i mango - z którego w laboratorium namnażali i izolowali drożdże, które poradziłyby sobie w stosunkowo wysokim stężeniu alkoholu. W projekt było zaangażowanych kilkanaście osób, które podczas setek godzin zbadały 60 szczepów, sprawdzając ich profil morfologiczny i smakowy. Po analizach do ostatecznego testu wybrali trzy najbardziej obiecujące, z których wybrano ten jeden szczep, z polskich jabłek.

Został on przekazany do browaru rzemieślniczego ReCraft, którego przedstawiciele wsparli naukowców przekazując swą wiedzę, świeże składniki i sprzęt. Pomocy udzielili też przedstawiciele Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych oraz firma ZFM, która pomogła stworzyć prototyp bioreaktora, niezbędnego do namnożenia większej ilości drożdży.

Piwo BioWar zostało wyprodukowane w jednej serii, nie będzie już wytwarzane, choć naukowcy nie wykluczają produkcji innych piw z wykorzystaniem tego samego szczepu. Mają też plany szerszego wykorzystania drożdży. Spektrum ich zastosowania jest bardzo duże.

"Drożdże mogą być powszechnie stosowane - chociażby w dietetyce, ponieważ są bogatym źródłem mikro- i makroelementów. Są także wykorzystywane w produkcji kremów - są zdrowe dla skóry, mają bardzo dużo witaminy D, która jest łatwo wchłanialna" - powiedział Krzyżowski.

Prorektor UŚ ds. kształcenia studentów prof. Ryszard Koziołek podkreślał, że projekt BioWar to model doskonałej pracy naukowej i kształcenia, ale też szerszego myślenia o tym, do czego nauka może przydać się poza uczelnią. Chodzi o to, by badania nie kończyły się w murach uczelni, ale ich wyniki znajdowały później zastosowanie w przemyśle. Przypomniał, że nie udaje się to zbyt często.

"To też fantastyczne, że są ludzie w biznesie, którzy chcą eksperymentować ze studentami. To rzadka sytuacja, że ktoś chce się pobawić w naukę, udostępniając przestrzeń, sprzęt, ludzi wiedzę po to, żeby studenci mogli sprawdzić, czy to się da wdrożyć" - wskazał prof. Koziołek.

Piwowar z browaru ReCraft Aleksander Stefaniuk podkreślił, że dokonanie studentów jest wyjątkowe z dwóch powodów. Po pierwsze nie jest łatwo wyizolować ze środowiska drożdże, które da się wykorzystać w procesie produkcji piwa, muszą one spełniać wiele cech. W praktyce w większości piw koncernowych jest stosowany tylko jeden rodzaj drożdży.

- Z drugiej strony bardzo interesujące dla piwowara jest piwo, które ma w sobie drożdże, których nikt wcześniej nie wykorzystał. To o tyle niebezpieczne dla samego procesu warzenia piwa, że tak naprawdę nie wiadomo, czego się spodziewać przy dużej skali - zaznaczył Stefaniuk i dodał, że wyizolowane przez naukowców drożdże okazały się bardzo wydajne i dają ciekawe aromaty.

Dr hab. Maria Augustyniak z Wydziału Biologii i Ochrony Środowiska UŚ wskazała, że projekt BioWar to przykład ścisłej współpracy pomiędzy studentem a nauczycielem akademickim. - Produkt, który powstał we współpracy z otoczeniem, my, nauczyciele akademiccy na swój użytek nazywamy +płynem izotonicznym z elementem baśniowym+. Ten produkt świetnie charakteryzuje nas z wydział - jest produktem ciekawym, o dobrym bukiecie i ma też właściwą nutę goryczy - powiedziała.

Samo uwarzenie piwa BioWar i udział w powstaniu prototypu bioreaktora nie są jedynymi osiągnięciami studenckiego zespołu. Inne to opracowanie procedur izolacji i charakterystyki drożdży ze środowiska, które można później wykorzystać w przemyśle oraz udział w pokazach na Festiwalu Nauki i konferencji naukowej.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.198.3.15
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!