W II dekadzie lipca dostawcy trzody chlewnej otrzymywali przeciętnie 4,36 zł/kg. To o 3 proc. mniej niż przed miesiącem i o 15 proc. mniej niż przed rokiem.

W przeliczeniu na walutę unijną, przeciętna cena polskiej wieprzowiny wyniosła 144,87 EUR za 100 kg (wagi poubojowej zimnej klasy E) i była o 5,5 proc. wyższa od duńskiej, ale o 2,4 proc. niższa od średniej w UE i o 2,1 proc. niższa od niemieckiej. Rynkowe ceny wieprzowiny we Wspólnocie były o 5 proc. niższe niż przed rokiem.

Bydło w II dekadzie lipca zakłady mięsne skupowały płacąc średnio 4,35 zł/kg.W odniesieniu do notowań sprzed miesiąca i roku bydło potaniało odpowiednio o 2 proc. i o 11 proc.

Spada cena brojlera kurzego. W analizowanym okresie zakłady drobiarskie płaciły przeciętnie 3,25 zł/kg. Indyki natomiast skupowano, po 4,58 zł/kg. W porównaniu z notowaniami sprzed roku drób był tańszy o 11-13 proc.

Źródło: farmer.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!