936 fabryk zakwalifikowanych do produkcji na rynek krajowy. W związku z tym, że z końcem 2009 roku minął okres przejściowy, w którym polskie firmy mięsne miały dostosować się do wymogów Unii Europejskiej, trzecia grupa nie może już prowadzić działalności.
- Zakłady produkujące na rynek krajowy musiały zakończyć działalność, chyba że przekwalifikowały się na prowadzenie działalności marginalnej lub dostosowały do regulacji wspólnotowych. - Z 936 zakładów tej grupy 432 zadeklarowały dostosowanie się do wymagań unijnych do końca 2009 r. - mówi Iwona Gomulska. Na razie nie wiadomo, ilu się to udało.

Prawdopodobnie niektóre firmy będą musiały zakończyć działalność.  - Taniejący krajowy surowiec powinien spowodować, że firmy będą mniej zainteresowane importem - uważa Witold Choiński, prezes Związku Polskie Mięso.

Źródło: farmer.pl