PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Nowi kandydaci na ministerialną listę produktów tradycyjnych

Nowi kandydaci na ministerialną listę produktów tradycyjnych Fot. Biuro Prasowe UMWM

Kiełbasa tradycyjnie wyrabiana, miód ze spadzi iglastej z Harbutowic, święconka, grulownik – tworoźnik spiski oraz sołdra – sołdrzyna spiska – to kolejni małopolscy kandydaci na listę produktów tradycyjnych prowadzoną przez resort rolnictwa.



Produkty te rekomenduje Małopolska Rada ds. Produktów Tradycyjnych i Dziedzictwa Kulinarnego. Teraz decyzję o ich wpisaniu na listę produktów tradycyjnych podejmie Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Jak podkreślił w czwartek przewodniczący tej rady i wicemarszałek Małopolski Wojciech Kozak, rekomendacja przysmaków na listę produktów tradycyjnych jest formą docenienia lokalnych małopolskich producentów żywności, którzy dokładają wszelkich starań, by ich produkty były zawsze najwyższej jakości.

Jak podkreślają władze województwa, Małopolska należy do ścisłej czołówki regionów w Polsce pod względem liczby unikalnych regionalnych produktów wpisanych na listę prowadzoną przez resort rolnictwa. 203 produkty na tej liście dają województwu drugie miejsce; więcej produktów tradycyjnych ma tylko Podkarpacie - 222. Małopolska jest też krajowym liderem pod względem liczby produktów regionalnych, które uzyskały w UE certyfikaty Chroniona Nazwa Pochodzenia lub Chronione Oznaczenie Geograficzne. 12 z 40 zarejestrowanych polskich produktów pochodzi właśnie z tego województwa.

Wśród nowych rekomendacji na listę jest kiełbasa tradycyjnie wyrabiana, której pochodzenie sięga XVI wieku i związane jest z tradycjami masarskimi w gminie Liszki i Czernichów. Kolejny produkt to miód ze spadzi iglastej z Harbutowic - charakteryzuje się on intensywną barwą, smakiem i aromatem. Produkt jest wizytówką wsi Harbutowice, w której pszczelarstwo ma ponad 150-letnią tradycję.

Grulownik - tworoźnik spiski to jeden z tradycyjnych wypieków na polskim Spiszu. Wyrabia się go z mąki jęczmiennej, gruli, czyli ugotowanych, gniecionych ziemniaków oraz twarogu. Podawany jest podczas uroczystości rodzinnych i świąt, najlepiej z kawą zbożową.

Sołdra - sołdrzyna spiska to szynka wędzona z kością, której nazwa sięga XVI wieku; szynka ta zachowała się głównie na Spiszu i Orawie. Wyrabia się ją z nóg wieprzowych, obsuszanych i wędzonych na strychu przy kominie z uchylonym otworem dymnym.

Święconka (święcelina) to kolejny tradycyjny produkt ze Spisza, spożywany przez mieszkańców tamtejszych wsi podczas świąt Wielkiej Nocy. Spożywany na ciepło i zimno, składa się z jajek, wędlin oraz chrzanu. Dodatki stanowią suszone owoce: śliwki, gruszki i jabłka, buraki ćwikłowe, a także przyprawy.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.80.177.176
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!