Jak podaje Praska Giełda Spożywcza, ziemniaki w ilościach hurtowych można nabyć już od 40 gr. za kilogram. Cebula jest sprzedawana w cenie od 50 gr., a kapusta od 40 gr. za kilogram. Buraki na przetwory są po 60 gr. za kilogram. Pomidory z podobnym przeznaczeniem można nabyć już za 80 gr., podczas gdy gatunki na przysłowiową kanapkę są od 2 zł za kilogram. Cukinię można zakupić za 2 zł za kilogram, a paprykę w cenie od 3 zł za kg. Z owoców - jabłka są w cenie 1-2 zł za kilogram, w zależności od gatunku. Śliwki są po ok. 3 zł, a gruszki 3,5 zł za kilogram.

Mimo generalnie niższych cen na jesieni tego roku, odnotowuje się - w porównaniu do tego samego okresu roku ubiegłego - ogólny spadek sprzedaży warzyw i owoców. Niebagatelną rolę w zmniejszeniu poziomu sprzedaży odgrywają zdobywające coraz większą część rynku podmioty handlu z kapitałem zagranicznym. Jak podaje PGS, korzystając z własnych źródeł zaopatrzenia, toczą one ostrą walkę cenową z krajowymi dostawcami produktów świeżych.