Umowy w tej sprawie podpisano w siedzibie Warszawskiego Banku Żywności w Piastowie.

NFOŚiGW wyjaśnił, że głównym celem dofinansowania Banków Żywności jest rozwój infrastruktury technicznej związanych z pozyskaniem, magazynowaniem i dystrybucją niesprzedanych lub niespożytych artykułów żywnościowych. Chodzi tutaj m.in. o rozbudowę budynków magazynowych, zakup samochodów chłodni, czy też zakup wózków widłowych i paletowych.

Zgodnie z podpisanymi umowami BŻ w Ciechanowie otrzyma ponad 337 tys. zł; BŻ w Grudziądzu - ponad 158 tys. zł; BŻ w Kielcach - ponad 371 tys. zł; BŻ w Olsztynie - 399,7 tys. zł; BŻ we Wrocławiu ponad 398 tys. zł.

Dotychczas Fundusz dofinansował dziewięć innych placówek na kwotę 2,4 mln zł.

Banki Żywności to organizacje pożytku publicznego, specjalizujące się w zarządzaniu żywnością w obszarze pomocy żywnościowej i zapobiegania marnowaniu żywności. W Polsce działają 32 Banki Żywności, z czego 29 zrzeszonych jest w Federacji Polskich Banków Żywności. Udzielają one bezpłatnej pomocy żywnościowej ponad 3,5 tys. organizacji i instytucji społecznych, za pośrednictwem których żywność trafia do blisko 1,5 mln najbardziej potrzebujących osób.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!