Celem imprezy sfinansowanej ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych było przede wszystkim propagowanie zdrowego stylu odżywiania, produktów zbożowych i ich roli w piramidzie zdrowego żywienia oraz promocja produktów regionalnych, tradycyjnych i ekologicznych z terenu województwa podlaskiego. Ponadto przygotowane do degustacji potrawy ze zbóż miały zapoznać konsumentów z ciekawymi smakami niedocenianych produktów zbożowych.


- Podczas imprezy zaprezentowaliśmy produkty zbożowe z naszego województwa (m.in. chleby, pierogi tatarskie, korowaje, sękacze, mrowiska, marcinki, soczewiaki, pierożki, rogaliki, ciastka zbożowe, podpiwek, kwas chlebowy i wiele, wiele innych). Przeprowadziliśmy też wiele obfitujących w atrakcyjne nagrody konkursów, gier i zabaw dla dzieci i dorosłych (np. z zakresu wiedzy o produktach zbożowych i właściwym odżywianiu, przesiewanie mąki na czas, rysunkowy dot. zdrowego odżywiania, rzut woreczkiem ze zbożem do celu, wyklejanie różnych motywów kolorowymi zbożami). Imprezie towarzyszyły nieustanne degustacje oraz inne ciekawe atrakcje, m.in. pokaz wyrabiania ciasta chlebowego oraz koncerty zespołów Czeremszyna i Rokietnica - informuje Anna Pietraszkiewicz z Podlaskiej Izby Rolniczej.