Ministerstwo rolnictwa podało, że kontrolerzy znaleźli kolejne partie irlandzkiego mięsa i jego przetworów i zatrzymali 32,4 tony. W woj. śląskim było to 3,2 t, w woj. łódzkim 26,8 t, w woj. mazowieckim 2,3 t. Około 20 ton surowca trafiło z woj. łódzkiego do zakładu przetwórczego w woj. lubelskim.

Do Państwowego Instytutu Weterynaryjnego w Puławach dotarły pierwsze próbki irlandzkiego mięsa, które potencjalnie mogą być skażone dioksynami - poinformował Główny Lekarz Weterynarii Janusz Związek.

Badania próbek będą trwały co najmniej 72 godziny. Mają one wykazać, czy mięso przywiezione z Irlandii jest skażone dioksynami.

Związek powiedział, że na 667 ton sprowadzonych od 1 września, zostało zatrzymane 80-90 ton mięsa wieprzowego i wyrobów. Inspekcja Weterynaryjna nadal kontroluje zakłady, do których mięso trafiło. Dodał, że jest sprawdzane, co się dalej działo z tym produktem.

Zastępca Głównego Lekarza Weterynarii Krzysztof Jażdżewski powiedział PAP, że od poniedziałku znaleziono jeszcze 13,3 ton mięsa (wątroby i boczku) w trzech zakładach w woj. wielkopolskim. Do poniedziałkowego popołudnia Inspekcja Weterynaryjna wykryła łącznie 22 tony samego mięsa.

Jażdżewski poinformował, że nie spodziewa się, by weterynarze znaleźli jeszcze jakieś partie mięsa w zakładach przetwórczych. Jego zdaniem, mięso mogło już trafić do sklepów. Dlatego została o sprawie poinformowana Państwowa Inspekcja Sanitarna, która ma skontrolować handel.

Jak poinformowało ministerstwo rolnictwa, w wyniku kontroli w 28 zakładach znajdujących się na terenie 9 województw, do których trafiło podejrzane mięso z Irlandii, zatrzymano ok. 38 ton surowców i produktów.

W tym w woj. dolnośląskim inspektorzy weterynaryjni zatrzymali 200 kg mięsa, w woj. łódzkim - 20 ton, w woj. mazowieckim 2,8 tony, w woj. świętokrzyskim 810 kg, w woj. wielkopolskim 15 ton. W woj. kujawsko-pomorskim produkty te już trafiły do obrotu.

"Ponadto stwierdzono, że wyrobom wyprodukowanym w 4 przedsiębiorstwach (2 w woj. mazowieckim, 1 w woj. podlaskim oraz 1 w woj. kujawsko-pomorskim) i wprowadzonym do obrotu, zakończył się termin przydatności do spożycia. Dotyczy to ok. 107 ton surowców, z których zostały wyprodukowane wyroby" - podano w komunikacie.

Dioksyny w mięsie wykryto w Irlandii w piątek podczas rutynowej kontroli. Wieprzowina i produkty mięsne zostały wycofane z tamtejszych sklepów.

Źródłem skażenia dioksynami była pasza zwierzęca dostarczona przez firmę Millstream Power Recycling Ltd. w hrabstwie Wexford.

Według Komisji Europejskiej, irlandzka wieprzowina była eksportowana do 12 państw UE i kilku spoza Unii.

Źródło: PAP

Podobał się artykuł? Podziel się!