Minister Marek Sawicki zaznaczył, że choć nasze kraje dzielą tysiące kilometrów, to w dzisiejszym świecie nie ma problemu w nawiązywaniu wspólnych kontaktów, jeżeli oczywiście jest taka wola stron. Podkreślił, że jest przekonany, iż bezpośrednie, wzajemne kontakty pozwolą na poszerzenie współpracy i zwiększą możliwości wymiany handlowej oraz umożliwią dokonanie wyboru żywności przez konsumentów, którzy poszukują nie tylko produktów coraz lepszych jakościowo, ale także wyrobów o niepowtarzalnych walorach smakowych.

Ambasador R. Tanabe zaznaczył, że choć polska żywność jest bezpieczna i cieszy dużymi walorami smakowymi niezbędna jest jej promocja na rynku japońskim. Udział polskich producentów żywności na targach Foodex oraz obecność na nich ministra Marka Sawickiego, według Ambasadora, przyczyni się do odpowiedniego zaprezentowania polskich produktów i ich promocji. Ambasador R. Tanabe wyraził przekonanie, że polska żywność na pewno spotka się z dużym zainteresowaniem wymagających konsumentów japońskich podobnie, jak to miało miejsce z polskim puchem, który ma już wyrobioną markę i ugruntowaną pozycję na rynku japońskim, a jakość tego produktu należy do czołówki światowej. Zwrócił ponadto uwagę na wzrost eksportu do Japonii polskiego mięsa, głównie wieprzowiny.

W trakcie spotkania strony omówiły stanowiska obu krajów dotyczące kwestii organizmów genetycznie zmodyfikowanych (GMO).
Na zakończenie Ambasador R. Tanabe poinformował, iż strona japońska zadowolona jest z inwestycji japońskich w Polsce, podkreślając ogromne możliwości naszego kraju i wyraził chęć jeszcze bliższej współpracy w zakresie rolnictwa.

Źródło: MRiRW