PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Polskie innowacje dla otrzymania prozdrowotnej wieprzowiny

Prozdrowotna wieprzowina nie straci na swojej wartości podczas przechowywania oraz będzie miała niską alergenność, wszystko dzięki polskim innowacjom.



Opatentowane zostały dwa wynalazki, których współautorem jest dr hab. inż. Maciej Kuboń, pracownik naukowy Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.

Wynalazki zostały nagrodzone złotym i srebrnym medalem na wystawie Brussels Innova 2013 w Brukseli oraz złotym medalem i Specjalnym Certyfikatem przyznanym przez delegację z Turcji, İstanbul Aydın Üniversitesi.

Jeden z wynalazków to sposób pakowania wyrobów mięsnych o podwyższonej wartości odżywczej, obniżonej zawartości tłuszczu, obniżonej kaloryczności, obniżonej zawartości soli i bez polifosforanów, jak również o kontrolowanej alergenności.

Innowacyjny sposób oznacza w praktyce, że prozdrowotne mięsa wieprzowe kulinarne o wyższej wartości odżywczej zapakowane są w opakowania z warstwą barierową w odniesieniu do tlenu, dwutlenku węgla oraz azotu, która wykonana została ze specjalnie zoptymalizowanego co do grubości kopolimeru EVOH, chroniącą wyroby przed zepsuciem.

Zarówno dla warstwy zewnętrznej, jak i wewnętrznej zastosowany został polipropylen stanowiący barierę dla pary wodnej. Została dobrana specyficzna atmosfera, w której prowadzi się proces pakowania.

Dzięki takiemu zestawieniu atmosfery pakowania oraz opakowania PP/EYOI 1/PF o określonej grubości warstwy EVOH zapobiega się rozwojowi szkodliwej mikroflory oraz gwarantuje, że barwa oraz aromat wyrobów o podwyższonej wartości odżywczej pozostają przez długi okres niezmienne, zachowujący tym samym swoją świeżość, pomimo obniżonej zawartości tłuszczu, soli i braku polifosforanów.

Należy podkreślić, że dzięki doborowi właściwej atmosfery pakowania można stosować folię wielowarstwową o stosunkowo niewielkiej grubości.

Drugi patent i wyróżnienia otrzymał sposób wytwarzania wieprzowych wyrobów mięsnych o kontrolowanej alergenności. Cel udało się osiągnąć, z zachowaniem jego charakterystyki użytkowej i smakowej dla wyrobów mięsnych.

Cel ten został osiągnięty dzięki innowacyjnemu doborowi rodzaju mięsa, dodatków oraz technologii wytwarzania. Dzięki temu otrzymuje się wyroby mięsne o obniżonej alergenności oraz o podwyższonej zawartości selenu i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.

W produkcji wyrobów o kontrolowanej alergenności nie stosuje się dodatku mięsa wołowego, ani substancji dodatkowych kształtujących strukturę np. białek, izolatów i koncentratów sojowych. Pochodne soi zostały zastąpione ekstraktem z czerwonych alg morskich i białkami plazmy krwi wieprzowej. Z kolei przyprawy zawierające związki alergenne, takie jak ekstrakty smakowe skorupiaków, ryb i mięczaków oraz orzeszków ziemnych, hydrolizatu białek soi, gorczycy, selera i sezamu zostały zastąpione przyprawami posiadającymi te same lub bardzo zbliżone cechy smakowo zapachowe, ale nie posiadającymi związków alergennych w swoim składzie.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.80.96.153
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!