Zgodnie z nowymi regulacjami polscy rolnicy będą mogli sprzedawać własne wina owocowe, gronowe i miody pitne bez konieczności rejestracji działalności gospodarczej, jeżeli ich produkcja i sprzedaż nie przekroczy 100 hektolitrów trunku (10 tys. litrów).

Nowe przepisy mają przyczynić się większego zainteresowania produkcją win, a także do rozwoju małych winnic w naszym kraju.

Ponadto ustawa upraszcza wymagania przy wpisie do rejestru przedsiębiorców zajmujących się produkcją lub rozlewem wyrobów winiarskich.

Przewiduje ona też wprowadzenie zmian w klasyfikacji fermentowanych wyrobów winiarskich, takich jak: wino owocowe, miody pitne, napoje winne owocowe, cydry (jabłeczniki), perry (gruszkówki). Ma to zapewnić konsumentom lepszą informację o poszczególnych napojach winiarskich.

Określono także tryb zgłaszania nazw wyrobów winiarskich, by zostały one objęte ochroną, jako nazwy pochodzenia albo oznaczeń geograficznych. Wnioski w tej sprawie będzie przyjmował minister rolnictwa.

Nowa ustawa ma wejść w życie po 14 dniach od daty publikacji.