Nasz konkurs to wyjątkowa okazja do zaprezentowania swoich ulubionych, sprawdzonych potraw związanych z tradycją regionu albo własnej rodziny. Każda z gospodyń, a może i niejeden gospodarz, ma swoje popisowe dania, z których słynie w rodzinie i okolicy. Ich smak jest jedyny i niepowtarzalny do tego stopnia, że ściąga rodzinę i przyjaciół nawet z odległych zakątków kraju, a czasem i z zagranicy. – Mamo, przyjeżdżam w najbliższy weekend! – słyszymy w słuchawce obietnicę naszego syna. Radość. – A zrobisz pierogi? – na zakończenie rozmowy pada nieśmiałe pytanie. Cóż, pozostaje? Zakasać rękawy, wsypać mąkę do miski i zabrać się do roboty. A jak rozejdzie się po okolicy zapach naszego słynnego ciasta, to zdarza się, że pojawia się u nas więcej gości, a wraz z nimi – sposobności do pogawędki…

Polska słynie z gościnności i dobrej kuchni. Warto podtrzymywać tę tradycję. Nie dajmy zginąć naszym oryginalnym, rodzinnym, regionalnym recepturom. Stwórzmy wspólnie niepowtarzalną, bogatą i pełną różnorodności regionalnych księgę przepisów „Farmera”, w której przetrwają nasze smakołyki. Podzielmy się swoją wiedzą i skorzystajmy z porad nadesłanych przez innych – zawsze można się czegoś nowego nauczyć. 

Przesłane do nas zgłoszenia wezmą udział w konkursie. Najciekawsze wydrukujemy w „Farmerze” i zamieścimy na naszym portalu farmer.pl. Na zwycięzców czekają nagrody niespodzianki oraz publikacja na łamach naszego miesięcznika i na portalu.

Warunki konkursu

Konkurs jest przeznaczony dla osób pełnoletnich. W przypadku przepisów rodzinnych zgłoszenia musi dokonać jedna osoba. Zgłoszenie powinno zawierać:

Dane osoby zgłaszającej: imię i nazwisko, dokładny adres, adres mailowy, telefon;

Przepis: listę potrzebnych składników oraz opis wykonania dania.
Mile widziana informacja na temat pochodzenia potrawy i jej związku z historią regionu, z którego pochodzi. Można też opisać jakąś ciekawą historię z nią związaną.

Zdjęcie gotowej potrawy (stanowiące własność autora – nie może ono pochodzić z innego rodzaju źródeł czy publikacji, m.in. z internetu, książek, czasopism).
Zgłoszenia prosimy przesyłać na adres:

mailowy: kuchnia@farmer.pl

lub

redakcji:
Redakcja „Farmera”

al. Jana Pawła II 27

00-867 Warszawa

z dopiskiem: Przepis „Farmera”

Zastrzegamy możliwość ingerencji w nadesłane przepisy: zmian redakcyjnych w tekście oraz publikacji własnych zdjęć, jeśli zajdzie taka konieczność. Regulamin konkursu dostępny w redakcji miesięcznika „Farmer” i na portalu farmer.pl.

Zgłoszenia można wysyłać pocztą lub mailowo. Zachęcamy zwłaszcza do kontaktu za pośrednictwem poczty elektronicznej –  na przepisy czekamy 2 tygodnie. W przypadku maila mamy większą pewność, że korespondencja dotrze na czas.

W każdym numerze miesięcznika zapowiadamy temat na kolejny miesiąc. W lutym prosimy o przepisy na Wasze ulubione sałatki i surówki, którym poświęcimy marcowe strony kulinarne „Farmera”. W następnych miesiącach będziemy wspólnie przygotowywać potrawy wielkanocne, pierogi, dania z warzyw, owoców, mięsa, ryb, zupy itd.

Zapraszamy również do przesyłania przepisów, porad i regionalnych ciekawostek kulinarnych, niezwiązanych z daną edycją konkursu. Będziemy mogli do nich sięgnąć w odpowiednim czasie i opublikować je w przyszłości.

Na zgłoszenia tematyczne do pierwszej edycji konkursu czekamy do 15.02.2017 r.

Regulamin konkursu w załączniku.

Podobał się artykuł? Podziel się!