PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

"Puls Biznesu": Kwaśna mina białej kapusty

"Puls Biznesu": Kwaśna mina białej kapusty
www.wydawnictwo.ue.wroc.pl

Autor: PAP

Dodano: 26-11-2014 09:17

Co roku rolnicy ćwiczą na kapuście prawa ekonomii. W br. na jej nadpodaż wpłynęło embargo Rosji. Ale też Kowalski coraz bardziej niechętnie sięga po to warzywo - pisze "Puls Biznesu".



Ceny kapusty z roku na rok mocno się wahają, bo rolnicy reagują na dane za poprzedni sezon - mówi Irena Strojewska z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Jak wyjaśnia, wysoka cena zachęca do wysiewu w następnym sezonie, a wówczas zwiększona produkcja obniża cenę i zniechęca do uprawy kapusty za rok, w efekcie czego cena znów więc rośnie.

Według IERiGŻ w ub. sezonie producenci dostawali 80 gr. za kg warzywa, a rok wcześniej - 38 gr. Tak duży wzrost cen zachęcił więc do większych upraw w obecnym, a na rynek wpłynęło też embargo Rosji. "Łatwiej jednak znaleźć nowego odbiorcę na jabłka niż kapustę" - zauważa Strojewska.

Dodatkowo na nadpodaż wpływa fakt, że Polacy coraz mniej przychylnym okiem patrzą na te warzywa i jedzą ich coraz mniej.

Kapusta przegrywa z innymi warzywami - wskazuje ekspertka IERiGŻ. Rośnie spożycie m.in. pomidorów czy zielonych sałat.

Traci też kapusta kwaszona - zamiast niej coraz częściej wybieramy różne mieszane surówki.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (8)

  • z.. 2015-05-26 16:52:13
    widzę @smoku, że bigos Cię w oczy kole.....przerzuć się na budyń, a ze mnie zejdź.....
  • smoku 2015-05-26 15:41:08
    Czy ty ZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZ bez pisnia nie mozesz zyc??? mdło saie robi bo pełno cie wszedzie , nie wymadrzaj sie madry głupcu
  • z.. 2015-05-26 15:02:28
    Dopóki się opłaca ... z 1ha to ok 100ton (+)....x 25gr ... oczywiście może być i 40gr....warunek należy mieć zapewniony zbyt...a to już inna bajka.....
    Jeśli się nie ma pewnego rynku zbytu.....spore nakłady i robota bez sensu.....Grad też płata figle....więc konieczne wysokie ubezpieczenie.....bo zostaje tylko sieczka, kiepskiej jakości nikt nie kupi......więc z pólka do chłodni,(żeby nie zwiędła) odpowiednia wielkość główki wybranej odmiany...inna na kwaszenie, inna na gołąbki, inna na surówkę .... Póki są jeszcze smakosze bigosu, czy kapuśniaku...będzie się sadzić...
    no i kochani producenci ETYKA....człowiek to nie tantniś....jak go nie zabije to go wzmocni..... KARENCJA.....
    SMACZNEGO dobra kapusta nie jest zła...:)
  • rybka 2014-11-27 07:32:19
    Bedzie to samo co z czarna porzeczka - dla koneserow,zarówno pod wzgledem ceny jak i wielkosci produkcji,nalezy wejsc w produkt gotowy do spożycia,czyli przetworzony.
  • bobo 2014-11-26 19:31:14
    Smakosz Kapusty, na południu nie stosują chemii do desykacji drzew oliwkowych. U nas rolnicy często robią to z rzepakiem.
  • Smakosz Kapusty 2014-11-26 14:41:24
    mazowsze. niewiele rozumiesz. Przykład: Uważasz, że olej rzepakowy jest gorszy od oliwy z oliwek??? Nic z tych rzeczy! Ale oliwek w Polsce nie uprawia się, tylko rzepak. Niech ludzie jedzą co chcą, ale niech w tym kraju odpowiednie instytucje pełnią swoją misję a nie napędzają kasę obcemu rolnikowi. Dlaczego nie pozwala się na sprzedaż bezpośrednią prosto z gospodarstwa do konsumenta? Co w tym takiego złego, że się zabrania? Klient zweryfikuje dostawcę szybko!
  • mazowsze 2014-11-26 12:26:32
    @Smakosz Kapusty
    Czego chcesz? Ludzie się uczą języków, jeżdżą za granicę, próbują nowych rzeczy, próbują zdrowiej się odżywiać. To nie jest tak, że każdy w mieście dostosuje swoje upodobania do tego co oferuje polski rolnik. To dopiero by była patologia.
  • Smakosz Kapusty 2014-11-26 11:26:06
    Ta właśnie wpływaja na konsumentów media i lansowane przez nie wzorce. Używaj oliwy zamiast olej rzepakowego, jedz egzotyczne ryby, zamiast polskiego karpia, lepszy ryż niz kasza jęczmienna, szamaj rukole, albo roszponke zamiast kiszonek kapusty i ogórków itd, itp. Na wsi kiedyś w zimę wchodziło się z beczka kapusty i beczką ogórków. A dziś??? Komu by się chciało? A później narzekanie, że zbytu nie ma. Suma teo wszystkiego plus oddanie handlu w obce ręce prowadzi do takich właśnie patologii i napędzaniu kasy do kieszeni nie polskich rolników.
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.145.103.69
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!