Uroczysta gala, połączona z wręczeniem laureatom statuetek i dyplomów, odbyła się na Zamku w Łańcucie (Podkarpackie). Była to już 15. edycja konkursu, którego głównym celem jest propagowanie pozytywnego wizerunku produktów ekologicznych wytworzonych w Polsce.

Jak powiedział PAP dyr. konkursu Robert Bielówka, konkurs "Agro Polska" zaliczany jest do najbardziej prestiżowych przedsięwzięć wyróżniających i promujących wysokiej jakości produkty rolno-spożywcze.

"Jest to konkurs ogólnopolski, a jego laureaci mają prawo posługiwać się godłem promocyjnym "Agro Polska". Do konkursu mogą zgłaszać się nie tylko wytwórcy żywności, ale także producenci maszyn lub technologii wdrożonych w przetwórstwie rolno- spożywczym. Wszystkie zgłoszenia oceniane są przez specjalnie powołaną do tego komisję ekspertów" - dodał Bielówka.

W tym roku nagrodzono, oprócz konfitury "Brzytewka" i "Sera Mozazarella", m.in. kiełbasę "Swojską Pilzneńską" - wytworzoną przez Przedsiębiorstwo Przemysłu Mięsnego Taurus z Pilzna (Podkarpackie), "Ogórek Kwaszony Nadnotecki" - z zakładu Przetwórstwa Warzyw Henryka Sondeja z Lipek Wielkich (Lubuskie) oraz "Szynkę Łukowską" - z Zakładów Mięsnych "Łmeat-Łuków" z Łukowa (Lubelskie).

Organizatorem konkursu "Agro Polska" są Międzynarodowe Targi Rzeszowskie.

Źródło: PAP