Powołanie nowego podmiotu poprzedziła uchwała Nadzwyczajnego Walnego Zgromadzenia Krajowej Spółki Cukrowej S.A. w Toruniu z dnia 19 października 2010 r. w sprawie wyrażenia zgody na zawiązanie ww. spółki. Krajowa Spółka Cukrowa S.A. objęła w nowym podmiocie 100% udziałów, które pokryte zostały aportem w postaci zorganizowanej części przedsiębiorstwa stanowiącej wcześniej Oddział Spółki Fabryka Cukierków „Pszczółka”.

W skład Zarządu nowego podmiotu został powołany Pan Sławomir Matyjaszczyk – na stanowisko Prezesa Zarządu FC „Pszczółka”. Pan Matyjaszczyk posiada wieloletnie doświadczenie w branży cukrowniczej. Uprzednio pełnił funkcję Członka Zarządu KSC S.A.

FC „Pszczółka” to fabryka o bogatym doświadczeniu. Zakład powstał w 1952 roku i przez lata działał jako wydział „Cukrowni Lublin". W październiku 2009 r. Fabryka Cukierków „Pszczółka” została przekształcona w Oddział Krajowej Spółki Cukrowej S.A.

W ciągu ponad pięćdziesięciu lat istnienia smak wyrobów „Pszczółki” poznało kilka pokoleń Polaków. Firma wytwarza słodycze w oparciu o własne, niepowtarzalne receptury, łączące w sobie tradycję ze zmieniającymi się preferencjami klientów. Różnorodność smaków oraz efektowne i nowoczesne opakowania są dodatkowym atutem produktów lubelskiej fabryki. Oferta producenta obejmuje tradycyjne „Kukułki”, znane i cenione „Raczki”, musujące cukierki „Musss”, mleczno – owocowe „Jogusie”, cukierki „Miętowe Lubelskie z Czekoladą”, „Pomarańczowe Lubelskie z Czekoladą” oraz wiele innych wyrobów.
Wychodząc naprzeciw wyzwaniom rynku, zakład nieustannie poszerza swój asortyment produkcji oraz unowocześnia proces wytwarzania wyrobów. W 2007 r. firma uruchomiła nową linię do produkcji karmelków w zakładzie produkcyjnym w Opolu Lubelskim. Na początku 2010 r. została uruchomiona kolejna linia produkcyjna - w Lublinie. Umożliwiła ona produkcję cukierków oblewanych czekoladą.

Potwierdzeniem wysokiej jakości wyrobów wytwarzanych przez FC „Pszczółka” są liczne nagrody i wyróżnienia przyznawane zarówno konkretnym produktom jak i firmie. Do najważniejszych należą: certyfikat „DOBRE BO POLSKIE”, godło promocyjne „AGRO POLSKA”, certyfikat „NAJLEPSZE W POLSCE”. Firma ma na swoim koncie także inne prestiżowe nagrody: „Wojewódzki Lider Smaku 2006”, „Polski Producent Żywności 2008”, „Orzeł Agrobiznesu” i otrzymany ostatnio tytuł - „Najlepszy Produkt Lata 2010”.

Źródło: KSC/farmer.pl