Podczas VI Dni Produktów Tradycyjnych „Polskie Smaki” swoją ofert przedstawią producenci z Mazowsza, Podlasia i Małopolski. Sery góralskie, podpłomyki, polędwica galicyjska, tatarskie pierekaczewniki, obwarzanki odrzywolskie czy psiwo kozicowe to tylko niektóre z prezentowanych przysmaków.

Wśród osiemnastu wystawców z Mazowsza liczną grupę stanowić będą laureaci Konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego: Browar Ciechan, P.P.U.U. i H. „Bekon” z Szydłowca, Pasieka „Kurpik”, firma „Smaki i Aromaty”, Masarnia Wędlin Tradycyjnych „Jasińscy”, Sławomir Rosiak czy Gospodarstwo Rolno-Przetwórcze ABW.
Mazowieccy producenci zaprezentują m.in.: konfitury, miody kurpiowskie, ciechanowskiego „Krzepiaka”, makaron radziwiłłowski, wędzone ryby, tradycyjne wędliny i ciasta czy też przetwory owocowo-warzywne.

Gościem specjalnym tegorocznej edycji „Polskich Smaków” będzie „Bacówka” z Rajbortu, która zajmuje się przede wszystkim produkcją wędlin według tradycyjnych receptur, wyłącznie z dodatkiem naturalnych przypraw i ziół. Do peklowania używa tylko wody źródlanej, a do wędzenia drewna olchowego, bukowego i jałowca. Jej wizytówką są: szlachetne szynki zwane szołdrami, wsiowo kiełbasa, polyndwica Maryny, Boguś bacowski, zadek po pańsku i krakowska sucha.

VI Dni Produktów Tradycyjnych „Polskie Smaki” odbędą się w środę 12 maja br. (godz. 11.00 – 19.00) oraz w czwartek 13 maja (godz. 7.00 – 16.00) na terenie Praskiej Giełdy Spożywczej w podwarszawskich Ząbkach. Patronat honorowy nad imprezą objął m.in. Adam Struzik – Marszałek Województwa Mazowieckiego.

Źródło: farmer.pl