- Procedura przyznania oznaczenia geograficznego dobiega końca - mówi cukiernik Stanisław Butka, który od początku pilotuje sprawę. - Jest to z pewnością nasz duży sukces.

Polskie produkty z certyfikatem

Bryndza podhalańska - ser zarejestrowany na wniosek Regionalnego Związku Hodowców Owiec i Kóz w 2007 r.

Oscypek ser - Regionalny Związek Hodowców Owiec i Kóz w 2008 r.

Czwórniak miód - Krajowa Rada Winiarstwa i Miodosytnictwa przy Stowarzyszeniu Naukowo-Technicznym Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego w 2008 r.

Dwójniak miód - Krajowa Rady Winiarstwa i Miodosytnictwa przy Stowarzyszeniu Naukowo-Technicznym Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego w 2008 r.

Miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich - Regionalny Związek Pszczelarzy we Wrocławiu.

Półtorak i trójniak miody - Krajowa Rada Winiarstwa i Miodosytnictwa przy Stowarzyszeniu I Naukowo-Technicznym i Inżynierów i Techników o Przemysłu Spożywczego i w 2008 r.

W kolejce jest ponad 20 wniosków - mówi Magdalena Głodek z Wydziału Oznaczeń Geograficznych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. - Jako pierwsze, półroczny okres zgłaszania sprzeciwu przez pozostałe kraje unijne przejdą także wielkopolskie produkty - ser smażony i andruty kaliskie.

Źródło: Polska Głos Wielkopolski

Podobał się artykuł? Podziel się!