Celem programu jest ułatwienie wyboru wartościowych pod względem żywieniowym produktów.

Firmy - Bakalland S.A., FRoSTA Sp. z o.o., Rieber Foods Polska S.A. oraz Unilever Polska S.A. informują, że program ten jest częścią międzynarodowego programu "My Choice", wprowadzanego przez producentów żywności na świecie od 2006 r.

Program otwarty jest dla wszystkich producentów żywności, których wyroby spełniają kryteria, pozwalające na umieszczenie logo programu na opakowaniu.

Dzięki temu programowi będziemy mogli dokonywać świadomego wyboru artykułów spożywczych tj. takich, w których zawartość tłuszczów nasyconych, kwasów tłuszczowych, soli oraz cukru jest zgodna z międzynarodowymi zaleceniami żywieniowymi.

Na całym świecie naukowcy i żywieniowcy są zgodni, że nadmierne spożycie tłuszczów nasyconych, kwasów tłuszczowych typu trans, cukru oraz soli (sodu) przyczynia się do częstszego występowania wielu chorób cywilizacyjnych: otyłości, nadciśnienia, chorób serca, cukrzycy. Spożycie tych czterech składników w wielu krajach, w tym w Polsce, znacznie przekracza rekomendowane przez żywieniowców ilości.

Program nie tylko ułatwia konsumentom dokonywanie prozdrowotnych wyborów, ale także zachęca producentów do modyfikacji receptur swoich produktów. Np. zmiana receptur zup w proszku marki Knorr i Amino pozwoliła na wyeliminowanie z diety Polaków 80 ton soli rocznie.

Źródło: PAP