PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Sawicki do producentów wędzonek: nie róbcie antyreklamy polskiej żywności

Sawicki do producentów wędzonek: nie róbcie antyreklamy polskiej żywności

Apeluję do producentów, żeby nie robili antyreklamy zdrowej, dobrej polskiej żywności - powiedział w Brukseli minister rolnictwa Marek Sawicki. Dodał, że po niewielkiej przebudowie instalacji wędzalniczych większość zakładów spełni nowe, unijne normy.



Od września będą obowiązywały bardziej restrykcyjne unijne przepisy dotyczące zawartości substancji smolistych m.in. w wędlinach wędzonych. Producenci wędzonych wędlin i innych produktów uważają, że unijne przepisy mogą doprowadzić do tego, iż wiele małych firm wykorzystujących tradycyjne receptury może zniknąć z rynku.

- Chcę wyraźnie podkreślić, że producenci wędlin w Polsce niepotrzebnie informują opinię publiczną o tym, że ich produkty stanowią jakiekolwiek zagrożenie dla zdrowia, dlatego że badania, jakie są prowadzone przez inspekcję weterynaryjną, ale także niezależnie przez samorządy wskazują, że poziom przekroczeń benzopirenu i substancji smolistych w wędlinach produkowanych w Polsce jest naprawdę marginalny - powiedział w poniedziałek Brukseli minister Marek Sawicki. Brał on udział w spotkaniu unijnych ministrów rolnictwa.

Poinformował, że wystąpił z wnioskiem do Komisji Europejskiej o pomoc jak największej liczbie polskich zakładów mięsnych w dostosowaniu się do unijnych norm. Wsparcie to mieliby zapewniać przedstawiciele KE i resort rolnictwa oraz niewykluczone, że także przy wsparciu finansowym Komisji.

Jak wyjaśnił Sawicki, wystąpił także o to, że jeśli z badań przeprowadzonych przez KE i ministerstwo rolnictwa będzie wynikało, że zarejestrowanych (w ministerstwie rolnictwa) produktów regionalnych nie da się wyprodukować przy nowych normach zawartości substancji smolistych, to żeby utrzymać dla nich stare normy. Miałoby to dotyczyć tylko produktów, które będą sprzedawane na polskim rynku.

- Wystąpiłem o utrzymanie starych rozszerzonych norm w stosunku do produktów regionalnych, natomiast nie ma żadnej potrzeby, po tych badaniach i po analizie, żeby podtrzymywać nasze wnioski w zakresie kolejnego 2-3-letniego okresu przejściowego (dla innych produktów wędzonych), dlatego że od 2006 roku producenci wiedzieli, że normy będą zmieniane i nie jest prawdą, że ministerstwo zdrowia nie informowało o tym producentów - informowało i są na to stosowne dowody i dokumenty - przekonywał minister.

- Tak się nieszczęśliwie składa, że kwestia bezpieczeństwa żywności i wędzonek zbiega się z kampanią do europarlamentu i jest niepotrzebnie przez środowisko Prawa i Sprawiedliwości do tej kampanii wykorzystywana. Dziwię się przedsiębiorcom i przetwórcom, że dali się w tę grę wciągnąć - mówił Sawicki.

Jak podkreślił, większość zakładów "po dostosowaniu, po niewielkiej przebudowie swoich instalacji wędzalniczych będzie mogła spokojnie spełniać nowe, podwyższone normy". - Apeluję do producentów o to, żeby nie robili antyreklamy zdrowej polskiej dobrej żywności - podkreślił.

- Jeśli producenci chcą produkować wędliny o podwyższonych normach w zakresie benzopirenu, czy substancji smolistych, niech je oznaczają jako grillowane. W wielu wypadkach jest to wędzenie żywym ogniem, co nie jest zgodne ze sztuką wędzenia - poradził.

Odnosząc się do niespełniania nowych norm przez kiełbasę lisiecką, zaznaczył, że problem ten dotyczy tylko niektórych partii. - Jeśli jest robiona zgodnie ze sztuką, to spełnia normy, natomiast, jeśli próbuje się proces wędzenia przyspieszyć oszczędzając na drzewie i czasie, to wtedy mamy tego takie skutki, jakie mamy - podsumował.

Obecnie dopuszczalny poziom benzopirenu w 1 kg wędliny może wynosić 5 mikrogramów, a od września będą to 2 mikrogramy. Unijne rozporządzenie dotyczy też innych produktów żywnościowych: ryb, małży czy przetworzonej żywności na bazie zbóż. Zdaniem Komisji Europejskiej wędzenie stanowi zagrożenie dla konsumentów, bo w jego wyniku w żywności pojawiają się zanieczyszczenia, w tym substancje rakotwórcze.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (2)

  • tak 2014-05-20 09:34:17
    rozgonić te towarzystwo
  • obserwator 2014-05-20 09:31:54
    temu Dyzmie juz dziekujemy ze tak skutecznie doluje polskie rolnictwo i frmy nic tylko tasmy Serafina tak dzila dalej w tej firmie ten sam mechanizm
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.156.51.193
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!