Minister podpisał wczoraj rozporządzenie w sprawie warunków zakupu i dostawy buraków cukrowych przeznaczonych do produkcji cukru w ramach kwoty produkcyjnej cukru. Jego zdaniem nie ma obecnie żadnych podstaw do tego, aby panika na tym rynku trwała. Sytuacja powinna się już stabilizować.

- W bieżącej kampanii cukrowniczej 2010/2011, która zakończyła się 18 stycznia 2011 r. wyprodukowano 1,43 mln ton cukru. Przy średnim miesięcznym krajowym zużyciu cukru - 130 tys. ton, aktualnie w magazynach producentów cukru pozostają takie ilości cukru, które pozwalają na pełną realizację bieżącego zapotrzebowania na cukier zarówno indywidualnych konsumentów, jak i przetwórców - zapewnił minister Sawicki.

Sawicki powiedział, że obecny kryzys jest wynikiem reformy wspólnotowego rynku cukru z roku 2006/2007. W jej wyniku wszyscy producenci cukru w Unii Europejskiej, w tym i w Polsce, zredukowali kwoty produkcji cukru w wymaganej przez Komisję wysokości. Z eksportera, Wspólnota stała się, podobnie jak Polska, importerem cukru.