PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Ser koryciński bohaterem książki kucharskiej

Ser koryciński bohaterem książki kucharskiej Fot. goksitkorycin.naszdomkultury.pl

Autor: PAP

Dodano: 05-07-2017 15:44

Tagi:

Stowarzyszenie Korycinianki zbiera przepisy na dania z dodatkiem znanego nie tylko w Podlaskiem sera korycińskiego. Znajdą się one w powstającej książce kulinarnej poświęconej temu serowi.



W książce ma się znaleźć sto pomysłów na wykorzystanie tego tradycyjnego sera jako składnika czy bazy potraw - mówi PAP Life Beata Matyskiel ze stowarzyszenia Korycinianki.

Stowarzyszenie czeka na przepisy od mieszkańców, ale też ich znajomych, przyjaciół oraz smakoszy i amatorów smaku sera korycińskiego. Brakuje jeszcze ok. 40 pomysłów. - Spływają fajne propozycje (...) Książka ma być przydatna w każdej kuchni - dodaje Matyskiel.

Publikacja ma być pierwszą, wyczerpującą książką kulinarną poświęconą tradycyjnemu serowi wytwarzanemu przez gospodynie z gminy Korycin. Ma być bogato ilustrowana zdjęciami potraw, na które przepisy znajdą się w książce.

Ser koryciński jest jednym z najbardziej znanych regionalnych serów w Polsce. Czasem jest też nazywany serem swojskim. Wytwarza go około dwudziestu producentów w kilku miejscowościach w gminie Korycin, głównie z Aulakowszczyzny, Szumowa i Gorszczyzny oraz w gminach Janów oraz Sucholowa.

Ser koryciński jest lokalną odmianą żółtego sera podpuszczkowego, który produkuje się z niepasteryzowanego mleka krowiego. Ser jest produktem naturalnym, nie zawiera konserwantów. Tradycyjnie podpuszczką w produkcji sera korycińskiego były wysuszone i starte na proszek żołądki cielęce, obecnie to podpuszczka mleczarska.

Od 2005 r. produkt jest na liście produktów tradycyjnych ministerstwa rolnictwa, a od 2012 r. jest wpisany do rejestru Unii Europejskiej i uzyskał "Chronione Oznaczenie Geograficzne".

- Miejscowa legenda głosi, że mieszkańcy Korycina nauczyli się produkcji serów od Szwajcarów, których zaciężne oddziały wojskowe, zaangażowane po polskiej stronie podczas potopu szwedzkiego (1655-1660), brały udział w walkach na Podlasiu. Po wojnie niektórzy ranni żołnierze kurowali się w folwarku Kumiała w okolicach Korycina. Wieść niesie, że część z nich została w Polsce na stałe, przekazując miejscowej ludności tajemnicę produkcji żółtego sera z krowiego mleka - podaje gmina Korycin na swojej stronie internetowej.

Dawniej ser koryciński wytwarzano zazwyczaj z dodatkiem soli, obecnie można dostać różne wersje np. z ziołami czy czosnkiem.

Książka o serze korycińskim ma być wsparta dotacją z Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich. Będzie miała nakład ok. 1,5 tys. egzemplarzy.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (1)

  • Ja 2017-07-07 09:11:17
    W okolicy Korycina jest gmina Suchowola. Sucholowa to jakaś straszna pomyłka!
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.80.87.62
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!