Duńskiej wieprzowiny jemy dużo. Taniego mięsa z tego kraju jest u nas najwięcej w porównaniu do pozostałych państw Unii Europejskiej.

Teraz sytuacja się zmieniła. Drogie euro ogranicza import. A to oznacza jedno, ceny wieprzowiny w Polsce mogą w końcu zadowolić rolników.

gospodarstwo

Autor: farmer.pl

Opis: Karol Hołownia z Farmera rozmawia z Piotrem Dmochowskim

Piotr Dmochowski, rolnik z Podlasia, nie może opędzić się od kontrahentów. Jak tylko wybudował dużą chlewnię, na ponad tys. tuczników, handlowcy dzwonią prawie każdego dnia.

Począwszy od tych dużych z Sokołowa Podlaskiego, kończąc na tych mniejszych z Siedlec i okolic. Większe zakłady płacą mniej.

Teraz nie ma kłopotów ze zbytem trzody – mówi Dmochowski. W przyszłym tygodniu jestem umówiony z odbiorcą na cenę 5 zł za kg.

Dzwonię do odbiorców i kto da więcej, temu sprzedaje tuczniki – dodaje Dmochowski.

Źródło: farmer.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!