Jak poinformował Urząd Marszałkowski Woj. Lubuskiego, region ma 62 produkty regionalne, a niektóre z nich mogą okazać się wyjątkową atrakcją kulinarną na świątecznych stołach. By się o tym przekonać, warto wybrać się w niedzielę do Zaboru.

"Możemy już teraz poczuć magię świąt, a przy okazji rodzinnie spędzić czas z dziećmi i poznać nasz smakowito-winny region" - powiedziała marszałek woj. lubuskiego Elżbieta Polak.

Podczas imprezy nie zabraknie tradycyjnych świątecznych dań, będzie barszcz z uszkami oraz pierogi z kapustą i grzybami. W trakcie degustacji odwiedzający będą mogli też rozsmakować się w produktach regionalnych, wśród których znajdą się potrawy z ryb, wędliny, sery i ciasta.

Receptą na zimową aurę ma być grzaniec, przygotowany przez jedną z lubuskich winnic. Degustację grzanego wina poprzedzi pokaz przyrządzania tego trunku.

Z myślą o najmłodszych prowadzone będą warsztaty ozdób świątecznych i malowania pierników. Oczywiście dzieciaki odwiedzi święty Mikołaj z workiem prezentów.

W programie wydarzenia znalazły się również koncert świąteczny w wykonaniu Lubuskiego Kwartetu Smyczkowego Filharmonii Zielonogórskiej oraz wspólne śpiewanie kolęd. Impreza potrwa od godz. 12 do 16.

Podobał się artykuł? Podziel się!