Nagrodę wręczyła w poniedziałek wiceminister rolnictwa Zofia Szalczyk i prezes ARR Radosław Szatkowski.

Statuetki otrzymali także spółdzielnia mleczarska Spomlek, Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP, Lotte Wedel, Zakład Mięsny "Wierzejki", Fabryka Cukierków "Pszczółka", spółka eksportowa Interfiber, spółka La-Sad, Zakład Mięsny Mościbrody, spółka cukiernicza Polder, Spółdzielnia Sadownicza Posad oraz szef kuchni hotelu Radisson Blu Centrum w Warszawie.

Nagroda został wręczona podczas III międzynarodowej konferencji "Potencjał eksportowy branży polskich specjalności żywnościowych".

Jak mówił podczas konferencji wiceprezes ARR Lucjan Zwolak, Polska jest znaczącym eksporterem żywności, w produkcji ziemniaków zajmuje drugie miejsce w Europie, zbóż i drobiu - trzecie, a pierwsze w produkcji jabłek, truskawek i porzeczek.

Zwolak przypomniał, że od 2004 r. Polska sprzedaje na świcie coraz więcej żywności. W 2013 r. wartość eksportu wyniosła ponad 20 mld euro. Najważniejszą grupą eksportowanych produktów w ubiegłym roku było mięso i jego przetwory (20 proc. udział w eksporcie)., owoce i warzywa (16 proc.) i zboża (10 proc.). Głównym odbiorcą była UE (75 proc. eksportu), a najważniejszym importerem - Niemcy, do których trafia co czwarty wywożony produkt.

Podobał się artykuł? Podziel się!