Promocja polskiego i unijnego mięsa w Japonii to element programu „Meat in Europe” współfinansowanego przez Komisje Europejską. Jego twarzą został były prezydent Lech Wałęsa.

Piotr Ziemann – manager projektu: udało nam się przekonać pana Prezydenta do tego, aby szczególnie w okresie kryzysu, który jest w tej chwili na całym świecie wspomógł polską branżę eksportową, polskich przedsiębiorców i producentów.

Pozyskanie byłego prezydenta do projektu promocji jeszcze przed wylotem do Tokio przyniosło swoje efekty. Zainteresowanie za strony azjatyckich importerów mięsa jest duże. A jeszcze pół roku temu podczas wizyty polskich przedsiębiorców w Japonii sytuacja była zupełnie inna.

Zbigniew Nowak – właściciel zakładów mięsnych: tak wtedy to myśmy zabiegali, żeby ktoś się z nami spotkał to teraz mamy bardzo dużo propozycji, nie mamy aż tyle czasu, żeby spotkać się z tyloma ludźmi.

Wartość eksportu polskiej żywności do Japonii wynosi niespełna 31 milionów dolarów. Sprzedajmy tam głównie surowe mięso i ryby.


Źródło: Agrobiznes/Witold Katner

Podobał się artykuł? Podziel się!