- Połączenie przy obecnej koniunkturze na rynku mięsa jest dla nas raczej mało prawdopodobne. Natomiast możliwe jest inna rozwiązanie. W PROW na przyszły okres programowania należałoby uwzględnić wsparcie dla tworzenia silnych grup producenckich, takich jakie z powodzeniem działają np. w branży owocowo-warzywnej - mówi w wywiadzie dla serwisu portalspozywczy.pl Krzysztof Borkowski.

- W ich ramach poszczególni właściciele tworzą spółkę albo spółdzielnię dając jakieś udziały. Tworzą silną grupę, budują wspólną mroźnię, wspólną chłodnię, wspólne miejsce pakowania i konfekcjonowania. Taka współpraca przynosi ogromne korzyści biznesowe - dodaje.

- Jeżeli na tego typu inicjatywy otrzymamy subwencjonowanie na poziomie 75 czy 80 proc., jak w przypadku producentów owoców i warzyw, na co namawiam ministra rolnictwa, to powstanie to wtedy samoistnie. A jeżeli będzie na poziomie 40 proc., to nigdy to nie powstanie. W tym przypadku sygnał musi pójść od strony rządowej - mówi również.

Zakład Mięsny Mościbrody jest producentem wędlin funkcjonującym na rynku od 1996 roku. Realizuje pełny profil produkcyjny, prowadząc skup i ubój trzody chlewnej, bydła i cieląt, rozbiór i konfekcjonowanie mięsa oraz produkcję wędlin w ponad 100 asortymentach.

Zakład dysponuje własną siecią dystrybucji, a jego produkty dostępne są głównie na terenie wschodniej i centralnej Polski w sklepach firmowych Zakładu Mięsnego Mościbrody.

W ofercie znajduje się ponad 100 gatunków wędlin, począwszy od tradycyjnej parówkowej, przez wędzonki po wyroby luksusowe. Produkowany jest także pełen asortyment mięsa wieprzowego, wołowego i podrobów.

Zakład Mięsny Mościbrody posiada uprawnienia do eksportu mięsa i wyrobów mięsnych na rynki Unii Europejskiej oraz kraje Europy wschodniej.