Zgodnie danymi żadna organizacja producentów nie powiadomiła o dokonaniu wycofania pomidorów, sałaty, słodkiej papryki i cukinii, informuje FAMMU/FAPA.

ARR otrzymała natomiast powiadomienie o wycofaniu przez organizacje producentów 104,7 t ogórków o szacowanej wysokości wsparcia UE 25,1 tys.
euro. Producenci indywidualni zgłosili dokonanie wycofania z rynku za okres od 26 maja do 18 czerwca:
- 1 426 t ogórków o szacowanej wysokości wsparcia UE 342,3 tys. euro;
- 1 301 t pomidorów o szacowanej wysokości wsparcia UE 432,1 tys. EUR;
- 1 495 t sałaty i endywii o szacowanej wysokości wsparcia UE 581,7 tys. euro;
- 6 t słodkiej papryki o szacowanej wysokości wsparcia UE 2,6 tys. euro;
- 26,5 t cukinii o szacowanej wysokości wsparcia UE 7,8 tys. euro.

Łącznie polscy producenci zadeklarowali dokonanie wycofania 4360,8 t produktów za łączną kwotę wsparcia 1,4 mln euro. W odniesieniu do zielonych zbiorów i niezbierania plonów żadna z organizacji producentów nie zgłosiła dokonania ww. operacji. Producenci indywidualni zgłosili przeprowadzenie niezbierania i zielonego zbierania:
- 481,1 ha ogórków o szacowanej wysokości wsparcia UE 17,7 mln euro;
- 596,6 ha pomidorów o szacowanej wysokości wsparcia UE 31,1 mln euro;
- 216,7 ha sałaty i endywii o szacowanej wysokości wsparcia UE 5,4 mln euro;
- 12,9 ha cukinii o szacowanej wysokości wsparcia UE 178,2 tys. euro.

Łącznie polscy producenci zadeklarowali dokonanie zielonych zbiorów i niezebrania plonów z powierzchni 1 307,5 ha na kwotę wsparcia UE 54,4 mln euro. Polscy producenci zadeklarowali dokonanie operacji wycofania, niezbierania oraz zbierania zielonych produktów na łączną kwotę 55,8 mln euro.