- Zajęcia odbędą się w maju w Podkarpackim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Boguchwale koło Rzeszowa. Będzie je prowadził Roman Myśliwiec, prekursor podkarpackiego winiarstwa i autor kilkunastu książek o tej tematyce - powiedziała Wawro.

Uczestnicy kursu dowiedzą się jak zlokalizować winnicę, jakie wybrać odmiany winorośli oraz jak je pielęgnować, chronić przed mrozami, chorobami i szkodnikami. Zdobędą wiadomości m.in. o podstawowych właściwościach winogron jako surowca winiarskiego.

Zaplanowano także zajęcia dotyczące organizacji w winnicach pobytu dla turystów. Enoturystyka, czyli turystyka winiarska, cieszy coraz większym zainteresowaniem. Wawro przypomniała, że ponad 70 właścicieli winnic na Podkarpaciu jest przygotowanych do przyjęcia turystów.

- Trzy lata temu ofertę turystyczną miało tylko kilkanaście winnic w regionie - dodała.

Stowarzyszenie szkolenia prowadzi od 10 lat. W ostatnich latach uczestniczyło w nich nawet po 100 osób. Wielu uczestników pochodzi spoza Podkarpacia, m.in. z Małopolski, Śląska, Mazowsza, Świętokrzyskiego i Lubelskiego.

Na Podkarpaciu jest ok. 150 winnic. Liczą od kilku arów do dwóch-trzech hektarów, przy czym przeważają winnice o powierzchni 20-40 arów. W regionie uprawia się winorośl na ok. 60 hektarach, m.in. w okolicach Jasła, Krosna, Strzyżowa i Rzeszowa.

Przeważają odmiany odporniejsze, sprawdzone w lokalnym klimacie, m.in.: seyval blanc, hibernal, bianca, jutrzenka, johanniter na białe wina i rondo, regent, marechal foch i leon millot na czerwone.

Początki uprawy winorośli na obszarze dzisiejszego Podkarpacia sięgają X-XI wieku. O rozpowszechnieniu upraw winorośli w dawnych wiekach świadczą np. lokalne nazwy geograficzne, jak Winna Góra, Winnica czy Winne, szczególnie liczne na pogórzach karpackich.

Winiarstwo na tych terenach stopniowo zanikało w XVI i XVII stuleciu, w dużej mierze za sprawą konkurencji win węgierskich, które wówczas zaczęły być masowo przywożone do Polski. Uprawa winorośli powróciła na Podkarpacie w połowie lat 80. ubiegłego wieku.