W ubiegłym tygodniu minister rolnictwa wydał rozporządzenie w sprawie realizacji tego programu w roku szkolnym 2012/2013. Przewiduje ono m.in., że tak jak w poprzednim roku, dzieci będą otrzymywały w każdym semestrze przez 10 tygodni po co najmniej dwie porcje owoców i warzyw.

Jak zaznaczyła Pawłowska, w skład porcji mogą wchodzić następujące produkty: jabłka, gruszki, truskawki, marchew, rzodkiewka, słodka papryka, sok owocowy, warzywny lub owocowo-warzywny. Dotacja do jednej porcji owoców i warzyw wynosi 1,20 zł.

Zgodnie z rozporządzeniem ministra, dostawcy, którzy uczestniczyli w programie w roku szkolnym 2011/2012, nie muszą ubiegać się o zatwierdzenie na kolejny rok szkolny, ponieważ zatwierdzenie uzyskane w ubiegłym roku szkolnym jest bezterminowe. Natomiast nowi dostawcy, którzy chcą uczestniczyć w programie w I semestrze roku szkolnego 2012/2013, powinni uzyskać stosowne zatwierdzenie dyrektora oddziału terenowego ARR do 18 września br.

W Polsce program "Owoce w szkole" od momentu jego uruchomienia w roku szkolnym 2009/2010 cieszy się dużym zainteresowaniem szkół. W roku szkolnym 2011/2012 w programie uczestniczyło 9,7 tys. szkół podstawowych, w których owoce i warzywa spożywało ok. 892 tys. dzieci, czyli 72 proc. dzieci z grupy docelowej. Program jest prowadzony w klasach I-III szkoły podstawowej.

Unia przyznała Polsce na rok szkolny 2012/2013 czwarty co do wielkości budżet na realizację programu. Wynosi on ok. 12 mln euro, z czego 75 proc. pokrywa UE.

Zgodnie z założeniami programu, dzieci nie tylko spożywają owoce i warzywa, ale także uczestniczą w działaniach edukacyjnych, związanych ze zdrowym odżywianiem, a w szczególności promujących spożywanie tych produktów.

Pawłowska przypomniała, że pierwsza ocena programu "Owoce w szkole" została przeprowadzona za rok szkolny 2010/2011 przez Instytut Żywności i Żywienia. Wynika z niej, że dzieci, które uczestniczyły w programie, jedzą więcej owoców i warzyw niż te, które w nim nie brały udziału.

Ponadto nastąpiła zmiana nastawienia dzieci do jedzenia owoców i warzyw. Dzieci chętniej zjadały te produkty w grupie kolegów i koleżanek. Pod wpływem programu uczniowie rzadziej mówili, że nie jedzą owoców i warzyw, bo wolą zjeść coś słodkiego - zaznaczyła dyrektor.

Dodała, że stwierdzono również, że udział dziecka w programie spowodował u rodziców korzystną zmianę zachowań odnoszących się do żywienia dzieci. Dzieci częściej były zachęcane przez rodziców do jedzenia owoców i warzyw, a także częściej otrzymywały między posiłkami owoce oraz warzywa do szkoły.

Program otrzymał pozytywne oceny dyrektorów szkół podstawowych, którzy docenili zwłaszcza wartość edukacyjną programu oraz poprawę wartości odżywczej diety dzieci.

Aktualne formularze oraz warunki uczestnictwa w tym programie można uzyskać na stronie internetowej www.arr.gov.pl, w zakładce "Owoce w szkole" lub w oddziałach. terenowych ARR.