Według danych resortu, w dniach 18-24 sierpnia za pszenicę konsumpcyjną przeciętnie płacono 571 zł/t, tj. o 2,6 proc. mniej niż w poprzednim tygodniu, o 25 proc. mniej niż przed miesiącem oraz o ponad 22 proc. mniej niż rok wcześniej.

Cena żyta konsumpcyjnego w analizowanym tygodniu ukształtowała się na poziomie 452 zł/t, tj. o 4,3 proc. niższym niż tydzień wcześniej, o prawie 29 proc. niższym niż przed miesiącem i o blisko 30 proc. niższym niż w analogicznym tygodniu ub.r.

Jęczmień paszowy potaniał w tym czasie do 469 zł/t, tj. o 10,6 proc. w porównaniu do poprzedniego tygodnia. Jednocześnie była to cena o ok. 20 proc. niższa niż miesiąc i rok wcześniej.

Utrzymuje się spadek cen skupu żywca wieprzowego. Wádniach 18-24 sierpnia za trzodę chlewną płacono 4,45 zł/kg (bez VAT), tj. o 1,3 proc. mniej niż w poprzednim tygodniu i o ponad 4 proc. mniej niż przed miesiącem. W odniesieniu do notowań sprzed roku żywiec ten był droższy o ponad 6 proc.

Od początku sierpnia br. rosną ceny skupu żywca wołowego. W przedostatnim tygodniu tego miesiąca za bydło uzyskiwano średnio 4,15 zł/kg (bez VAT), tj. nieznacznie więcej (o 0,3 proc.) niż przed tygodniem i o 3 proc. więcej niż miesiąc wcześniej. Jednak w odniesieniu do notowań sprzed roku żywiec ten był nieznacznie (o 0,6 proc.) tańszy.

Na względnie stabilnym poziomie utrzymują się ceny skupu kurcząt typu brojler. Tak jak w poprzednim tygodniu zakłady płaciły za nie 3,30 zł/kg (bez VAT) wobec 3,28 zł/kg przed miesiącem i 3,29 zł/kg przed rokiem.

Natomiast indyki w ciągu tygodnia podrożały o 1,1 proc.. Skupowano je po 3,97 zł/kg (bez VAT), tj. po cenie o ponad 2 proc. niższej niż przed miesiącem i o 13 proc. niższej niż rok wcześniej.

Ponownemu spadkowi uległy ceny odtłuszczonego mleka w proszku. W analizowanym tygodniu średnia cena OMP w zbycie ukształtowała się na poziomie 7,16 zł/kg (bez VAT) i była o ponad 2 proc. niższa niż w poprzednim tygodniu. Jednocześnie produkt ten był 7,6 proc. tańszy niż przed miesiącem i o ok. 48 proc. tańszy niż rok wcześniej.

Źródło: PAP

Podobał się artykuł? Podziel się!