W tym roku do Poznania przyjechało  blisko 1500 najlepszych okazów zwierząt niemal wszystkich ras gospodarskich oraz 400 wystawców.

Kluczowym elementem wystawy była ocena zwierząt konkurujących o tytuły czempionów i wice czempionów.

Ważnym elementem wystawy była promocja ras rodzimych. Dzięki systematycznym działaniom na rzecz ochrony polskich zasobów genetycznych udało się zachować, ciągłość wielu unikalnych ras zwierząt, które stały się już polskim dziedzictwem.

Oprócz trwania przy utrzymaniu czystości ras rodzimych, można było również znaleźć nowoczesne zwierzęta krzyżówkowe, stworzone do podnoszenia produkcyjności stad.

- Dzisiaj pozostały nam już tylko mity o tłustej wieprzowinie. Przez lata pracy hodowlanej doprowadziliśmy do radykalnej poprawy mięsa wieprzowego.  Dla przykładu mięso pochodzące od potomstwa prezentowanych na wystawie zwierząt hodowlanych zawiera jedynie do 2 proc. tłuszczu w mięśniu najdłuższym grzbietu, czyli nawet mniej niż w chudym mleku – mówi Jan Biegniewski, prezes PZHiPTCh „POLSUS”.

Hodowcy ze wszystkich regionów kraju, oprócz wystawiania zwierząt w konkursach, wymieniali się swoimi opiniami i doświadczeniami w prowadzeniu efektywnej hodowli zwierząt.

Podobał się artykuł? Podziel się!