PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Tradycyjne jesienne prace na wsi na festynie w muzeum w Ciechanowcu

Tradycyjne jesienne prace na wsi na festynie w muzeum w Ciechanowcu Fot. www.muzeumrolnictwa.pl

Zwyczaje związane z jesiennymi pracami na wsi, jak kopanie ziemniaków, przygotowywanie zapasów do spiżarni, ale też strzyżenia owiec czy wyrabiania masła - można było oglądać w niedzielę na festynie etnograficznym w Muzeum Rolnictwa w Ciechanowcu (Podlaskie).



Muzeum Rolnictwa imienia ks. Krzysztofa Kluka mieści się w zespole pałacowo-parkowym, który jest dawną siedzibą rodu Starzeńskich; podlega samorządowi województwa podlaskiego. W okresie od wiosny do jesienni organizuje liczne festyny, które mają przybliżać zwiedzającym tradycje i zwyczaje podlaskiej wsi. Niedzielny festyn "Jesień w Polu i Zagrodzie" - jak powiedział PAP kierownik działu etnograficznego w tym muzeum Stanisław Kryński - zamyka cykl plenerowych imprez w tym roku.

Główną częścią imprezy były pokazy prac w polu związane z kopaniem ziemniaków. Kryński powiedział, że niegdyś na wsiach odbywało się to na zasadach "tłoki ziemniaczanej", czyli pomocy sąsiedzkiej. Pokazywano kopanie ziemniaków motykami i kopaczką konną. Zaproszono też uczestników do wspólnego zbierania z pola ziemniaków. Tradycyjnie na zakończenie zbierania ziemniaków gospodarz bronował pole, a następnie je orał, pokazy tych prac odbyły się także w skansenie. Kryński przypomniał, iż zgodnie z tradycją, bronowanie miało pokazać, czy "solidnie" zebrano ziemniaki z pola. Następnie wszyscy uczestnicy kopania, jak było w zwyczaju, zostali zaproszeni na wspólne ognisko na kartoflisku.

W ocenie Kryńskiego warto przypominać tradycje związane z kopaniem ziemniaków, bo region niegdyś nazywany był "zagłębiem ziemniaczanym". Obecnie - jak dodał - zmienia się struktura, na coraz większej liczbie pól uprawiana jest kukurydza. - Ziemniak jest uprawą niszową, tradycje z jego zbiorem trzeba kultywować - dodał etnograf.

W skansenie można było też oglądać pokazy m.in. krycia dachu strzechą, strzyżenia owiec czy kiszenia kapusty. Można było też podejrzeć jak przygotować zapasy do spiżarni na zimę. Zwiedzający mogli spróbować swoich sił m.in. w wyrobie masła czy tkania na krosnach. Odbyły się też liczne koncerty lokalnych zespołów folklorystycznych.

Oprócz tego, na licznych stoiskach gastronomicznych można było spróbować i kupić regionalne potrawy.(

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.162.118.107
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!