Wśród zaproszonych znaleźli się przedstawiciele rolniczych organizacji branżowych i związków zawodowych.
W spotkaniu wzięli również udział: podsekretarz stanu Artur Ławniczak, dyrektor Departamentu Rynków Rolnych Waldemar Guba, dyrektor Departamentu Bezpieczeństwa Żywności i Weterynarii Wojciech Wojtyra oraz przedstawiciele Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych.

Podczas spotkania poruszono szereg istotnych z punktu widzenia produkcji żywca wieprzowego problemów. Skupiono się na problemach związanych ze stosowaniem pasz z surowców modyfikowanych genetycznie (GMO), opłacalności produkcji oraz konkurencyjności polskiej wieprzowiny na rynku europejskim.

Poruszono również problemy promocji polskiej wieprzowiny, oznaczania oraz kontroli jakości surowca wykorzystywanego w zakładach przetwórstwa mięsa.

Zarówno przedstawiciele rolników, jak i Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi wyrazili wolę dalszych rozmów zmierzających do poprawy krytycznej sytuacji na rynku wieprzowiny w Polsce.

Źródło: MRiRW