PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Uczniowie ze Słupska kiszą warzywa i owoce na wielką skalę

Autor: farmer.pl

Dodano: 12-02-2018 10:54

Tagi:

Uczniowie Zespołu Szkół Informatycznych w Słupsku aktywnie promują zdrową żywność i zdrowy styl życia - robią własne kiszonki i zachęcają młodzież do ich jedzenia. W tym celu młodzi słupszczanie założyli szkolną grupę kulinarną „Kisiciele” specjalizującą się w kiszeniu warzyw i owoców oraz sporządzaniu potraw z kiszonych produktów.



Działania „Kisicieli” cieszą się ogromną popularnością w słupskiej szkole.

Pomysłodawcą i opiekunem szkolnej grupy kulinarnej jest Marcin Kisielewski, nauczyciel fizyki i informatyki w ZSI w Słupsku, prywatnie smakosz i miłośnik kiszonek, wielki pasjonat fermentacji. Kulinarna ekipa liczy 12 członków. Celem działań „Kisicieli” jest propagowanie zainteresowań zdrowym odżywianiem,  popularyzacja kiszenia i rozwijanie wiedzy dotyczącej procesu fermentacji, a także kultywowanie bardzo długiej w Polsce tradycji kiszenia.

Podczas szkolnych warsztatów kulinarnych uczniowie przyswajają m.in. techniki kiszenia warzyw i owoców, poznają tradycyjne przepisy i metody kiszenia z różnych części świata, a także zasady bezpieczeństwa i higieny domowego kiszenia.

Młodzi entuzjaści fermentacji kiszą niemal wszystkie warzywa i owoce, nie tylko tradycyjnie znanego ogórka czy kapustę. Do kiszenia przeznaczają też buraki, kalafior, marchew, wężymord, białą rzodkiew, cebulę, czosnek, fasolkę szparagową, bakłażany, paprykę, grzyby, a nawet figi, nashi czy kaki. Uczniowie inspiracji szukają również w tradycjach fermentacji z różnych zakątków świata - świetnie potrafią sporządzić np. tradycyjne dania kuchni azjatyckiej składające się z kiszonych warzyw. W procesie kiszenia młodzież hołduje metodom tradycyjnym. Wszystkie produkty są naturalnie kiszone, bez nowoczesnych chemicznych dodatków, bez konserwantów, czy przyspieszaczy fermentacji.

Słupszczanie swoje kiszone produkty prezentują przy okazji różnych szkolnych imprez propagujących edukację w zakresie zdrowego odżywiania i zdrowego stylu życia, w trakcie dni otwartych szkoły, a także w ramach ogólnopolskich projektów edukacyjnych. Podczas tych wydarzeń uczniowie prowadzą szeroką kampanię informacyjno - edukacyjną o walorach zdrowotnych kiszonek, zachęcając młodych ludzi do podobnych inicjatyw. Wszystko to odbywa się przy degustacji smacznych i dla wielu nieznanych kiszonych potraw. W planach jest zorganizowanie praktycznych warsztatów kiszenia przeznaczonych dla młodzieży ze słupskich szkół. Uczniowie chcą też zaprezentować swoje kiszonki na targach, festiwalach, festynach i konkursach kulinarnych.

- Dla nas kiszenie to inspirujące eksperymenty kulinarne, odkrywanie nowych smaków i nieograniczone możliwości komponowania zdrowych potraw. To także czysta frajda. Najmniejszy słoik domowych kiszonych ogórków jest pełen buzującego w nim ukrytego życia – mówi Marcin Kisielewski, nauczyciel w ZSI w Słupsku, pomysłodawca i opiekun „Kisicieli”.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (4)

  • Maria 2018-02-23 19:14:17
    A dla mnie jako katolika astrologia i choroskopy to balwochwalstwo i powazny grzech przeciwko pierwszemu przykazaniu. A natura sama upomina sie o swoje prawa w rolnictwie ,bo przeciez zima nie bedziesz sial zboza A doswiadczony rolnik ,ktory z dziada i pradziada sila zeczy nieustannie obcuje z natura nie musi pytac gwiazd co jak i gdzie ma posiac . Nie dziekuje gwiazdom za plony ,ale Bogu samemu.
  • ben 2018-02-13 08:16:10
    Rolniku z Wielkopolski - dobrze, że ktoś jeszcze ma takie podejście:-) Gratulacje i sukcesów!
  • Rolnik z Wielkopolski 2018-02-13 00:28:26
    Szanowna Grupo Kulinarna i Szanowny Panie Marcinie super pomysł na naszą "zaśmieconą" różnymi chemikaliami żywność.Wspaniały artykuł. Wspaniała informacja. Z wielką uwagą czytałem, ale pozostaje jedno myślenie i uwaga. Zdrowa żywność i niezatrute środowisko - to wartości nieocenione a na to wszystko nakłada się jeszcze współzależność rytmów natury i rytmów kosmicznych czyli związki między cyklami wegetacyjnymi a Słońcem, Księżycem i gwiazdami a także znaki zodiakalne.I tutaj należałoby zgłębić wiedzę o siłach natury i sposobach korzystania z nich czyli - Astrologia, bowiem z jej pomocą można wówczas osiągnąć 100 % sukces. Finalny wyprodukowany produkt musi przejść całą drogę od wysadzenia, siewu oraz okres zbioru w zgodzie z siłami natury. Ma to ogromny wpływ na przechowywanie i przetwórstwo, a przede wszystkim ograniczamy nawożenie mineralne - szczególnie azotowe i chemię na szkodniki i choroby. Sam proces kiszenia ogórków i kapusty i nie tylko zależny jest o fazy księżyca. Gdyby taki przedmiot nauczania w szkołach rolniczych wprowadzono to nie musimy prowadzić gospodarstw ekologicznych a spożywali byśmy zdrową żywność. Tą wiedzę jako rolnicy z żoną ze średnim wykształceniem po PTR zgłębialiśmy od ponad 50-ciu lat wprowadzając do naszego rodzinnego gospodarstwa /niespełna 100 ha, produkcja tylko roślinna / z pełnym sukcesem. Warzywa zajmują 6 ha w tym ogórki i kapusta do kiszenia oraz ziemniaki jadalne 7 ha. Rynek: miejscowy - produkty reklamują się same.
  • tom 2018-02-12 13:53:43
    Fajny pomysł, też mi chodzi po głowie robienie przetworów. Dobrze, że jeszcze coś się komuś chce.
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.162.15.31
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!