PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Ule gotowe do zimy, miodu jak na lekarstwo

Ule gotowe do zimy, miodu jak na lekarstwo

Autor: PAP

Dodano: 01-09-2014 15:42

Większość pszczelarzy z Warmii i Mazur przygotowała już ule do zimy, tylko nieliczni wywożą jeszcze część pszczelich rodzin na wrzosowe pola - poinformował szef Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy. Jak dodał, mijający sezon nie należał do najlepszych.



Szef Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy w Olsztynie Józef Zysk powiedział w poniedziałek, że większość pszczelarzy z końcem sierpnia zakończyła przygotowanie pszczelich rodzin do zimy. Właściciele pasiek dawali w ostatnim czasie pszczołom syrop, z którego owady przygotowały zapasy na zimę. Pokarm, który teraz pszczoły zgromadziły, musi im wystarczyć do wiosny.

"Jeszcze tylko pszczelarze, którzy mają pasieki przy wrzosowiskach wywożą ule w te miejsca i będą pozyskiwać miód wrzosowy. Ale i ci nie wywożą wszystkich owadów, tylko część przygotowują do zimy" - podkreślił Zysk.

W rozmowie Zysk ocenił, że mijający sezon był dla pszczelarzy z Warmii i Mazur "przeciętny". Właściciele pasiek pozyskali średnio ok. 20 kg miodu z jednego ula. "Ale te zbiory były bardzo zróżnicowane, sporo było miodów wiosennych np. z akacji czy mniszka lekarskiego, za to lubianego i oczekiwanego przez konsumentów miodu lipowego nie ma prawie wcale" - przyznał Zysk i powiedział, że taki stan wynika z tego, że w czerwcu, gdy kwitły lipy, było w regionie zimno i deszczowo, a kwiaty lipy szybko opadły.

Zysk powiedział, że z powodu bardzo małej ilości miodu lipowego na rynku jego ceny skoczyły do ok. 40 zł za słoik. "Mimo to nikt tego miodu nie sprzedaje, nie ma go nawet w naszym profesjonalnym sklepie pszczelarskim" - przyznał Zysk.

Kiepsko jest też z pyłkiem pszczelim, który zyskuje coraz większą popularność u konsumentów. Ludzie jedzą go, by poprawić ogólną kondycję organizmu, wzmocnić się i opóźnić efekty starzenia. "Mimo że w swojej pasiece zastosowałem większą ilość poławiaczy pyłku niż przed rokiem, to zebrałem go dużo mniej" - przyznał Zysk.

Wrzesień jest czasem, gdy lokalni pszczelarze urządzają w regionie święta miodu, tradycyjne miody można też kupić coraz częściej na urządzanych w powiatach i gminach dożynkach.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.162.227.37
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!