PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Unijny certyfikat dla "kiełbasy białej parzonej wielkopolskiej"

Unijny certyfikat dla "kiełbasy białej parzonej wielkopolskiej" Fot. Shutterstock

Komisja Europejska pozytywnie zweryfikowała wniosek w sprawie przyznania unijnego certyfikatu jakości Chronionego Oznaczenia Geograficznego dla „kiełbasy białej parzonej wielkopolskiej”.



Publikacja wniosku o rejestrację nazwy "kiełbasa biała parzona wielkopolska" ukazała się kilka dni temu w Dzienniku Urzędowym UE. Od tej daty przez trzy miesiące inne państwa mogą składać ewentualne zawiadomienia o sprzeciwie do wniosku. Jeżeli w tym okresie do KE nie wpłynie żadne zawiadomienie o sprzeciwie, kiełbasa uzyska certyfikat.

Receptura wytwarzania kiełbasy jest przekazywana z ojca na syna. Do jej produkcji należy użyć tylko mięsa wieprzowego i to najwyższej jakości, jelita naturalnego, czosnku, soli, pieprzu i majeranku. Ten ostatni składnik odróżnia białą kiełbasę wielkopolską od wyrobów z innych regionów Polski. Kiełbasa biała wielkopolska, po przekrojeniu, nie wypuszcza prawie wody.

Starania o zarejestrowanie "białej kiełbasy parzonej wielkopolskiej" trwają od 2015 r.

- Taki certyfikat jest prestiżem dla regionu, który przekłada się jednocześnie na konkretne zyski. Oznaczenia unijne są już rozpoznawalne dla szerokiego grona konsumentów. Promując kiełbasę najwyższej jakości, posiadającą już gwarancyjny znak rozpoznawalny w krajach Unii Europejskiej, wyróżniającą się spośród innych podobnych wyrobów, wpływamy na konsumentów, którzy będą gotowi więcej zapłacić za potwierdzoną certyfikatem jakość. Dobra kiełbasa jest dwa razy droższa, ale smakiem przewyższa tę tanią wielokrotnie - powiedział PAP wicemarszałek województwa wielkopolskiego Krzysztof Grabowski.

Z Wielkopolski unijny certyfikat mają cztery produkty. Są to: rogal świętomarciński, wielkopolski ser smażony, andruty kaliskie i olej rydzowy. Kolejnym będzie "kiełbasa biała parzona wielkopolska, która może stać się symbolem wielkanocnego śniadania" - zaznaczył wicemarszałek. 

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.198.170.159
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!