Droższa jest cebula, która kosztuje obecnie 4,50 zł za kg wobec 3,75 zł przed rokiem, marchew - 2,30 zł za pęczek (2 zł przed rokiem), kalafiory średnio kosztują 3 zł za sztukę (rok wcześniej - 2 zł). Więcej trzeba też zapłacić za rzodkiewkę, botwinkę, pomidory i ogórki.

Obecnie pomidory kosztują średnio 3,66 zł/kg, a ogórki (spod osłon) - 1,85 zł/kg; są to ceny wyższe niż przed rokiem.

Należy pamiętać, że w czerwcu 2011 r. nastąpiło załamanie rynku warzyw nowalijkowych w związku z wykryciem w Niemczech bakterii Escherichii Coli. Ceny ogórków i pomidorów były drastycznie niskie, zwłaszcza że Federacja Rosyjska wstrzymała ich import z Polski - przypomniała Skoczewska.

Tańsze są ziemniaki - 0,60-1,0 zł/kg, przed rokiem kosztowały 1,98-2,20 zł/kg. Nie zmieniła się cena kapusty - 1,8 zł za sztukę.

Zdaniem Skoczewskiej o cenach warzyw w najbliższych dniach będą decydowały warunki pogodowe.

Owoce - truskawki i czereśnie - są droższe niż w ub. roku. Cena truskawek w ciągu ostatnich dni utrzymywały się na poziomie 5,0-7,0 zł za kg; to o 50 proc. drożej niż w połowie czerwca 2011 r.

W dostawach czereśni obecnie dominuje odmiana Burlat. Odmiany średniowczesne typu Van spodziewane są po koniec przyszłego tygodnia. Za te owoce trzeba zapłacić w hurcie 5,0-9,0 zł za kg.

Pojawiły się także pierwsze borówki amerykańskie, pochodzące spod osłon, ale ceny są wysokie - owoce te kosztują aż 45-50 zł za kg.