PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

W warmińsko-mazurskim wybrano najlepsze produkty i potrawy regionalne

W warmińsko-mazurskim wybrano najlepsze produkty i potrawy regionalne

Autor: PAP

Dodano: 26-08-2014 11:03

Roladki rybne w sosie musztardowym i królik w czerwonej kapuście z chrzanowym puree - to najlepsze regionalne potrawy, wybrane w konkursie kulinarnym "Smaki Warmii, Mazur i Powiśla na stołach Europy". Finał odbył się w niedzielę w Lidzbarku Warmińskim.



W niedzielnym finale uczestniczyli zwycięzcy lokalnych konkursów kulinarnych, promujących tradycyjne potrawy regionu i żywność naturalną. Główną nagrodę w kategorii firm gastronomicznych otrzymała potrawa pod nazwą "szlachetny królik w asyście czerwonej kapusty z nutą cynamonu oraz chrzanowym puree", przygotowana przez restaurację Krys-stan z Olsztyna. Wśród kucharzy amatorów zwyciężył Klub "Praktyczna Pani" z Tolkmicka - dzięki roladkom rybnym w musztardowym sosie.

Przyznano również nagrody za najlepsze produkty regionalne. Puchar marszałka województwa za produkt pochodzenia zwierzęcego otrzymał schab wędzony z ziołami z Masarni Warmińskiej we wsi Gady pod Dywitami. W kategorii produktów pochodzenia roślinnego zwyciężył sorbet miód-malina z pracowni cukierniczej Magdaleny Kroczek z Olsztyna. Za najlepszy napój regionalny uznano natomiast buzę z Warzelni Warmińskiej. To słodkawy, musujący i bezalkoholowy napój, produkowany z jęczmienia, pszenicy lub gryki. Pochodzi z Bałkanów, ale jeszcze w połowie ub. wieku wytwarzany był domowym sposobem na Warmii, Mazurach i Podlasiu.

Organizatorzy tegorocznego konkursu zachęcali uczestników do popularyzowania potraw i produktów z jabłek, co może - jak podkreślali - pomóc sadownikom, których dotknęło rosyjskie embargo na te owoce. Uznanie jurorów zdobył zwłaszcza "słodki smakołyk - ser z jabłek", który otrzymał jedną z nagród. "W takich serach możemy przerobić tony jabłek. W starych książkach kucharskich jest napisane, że sery jabłkowe zachowują trwałość nawet przez kilka lat" - zapewniał przewodniczący jury i znawca kuchni staropolskiej Grzegorz Russak.

Popularne jeszcze w XIX w. w Polsce i na Litwie sery z jabłek miały podobną technikę wytwarzania jak tradycyjne sery z mleka. Wydrążone z pestek jabłka z dodatkiem wody wkładano w garnku do gorącego piekarnika, a potem smażono jak powidła z miodem i cynamonem. Gdy masa była odpowiednio gęsta, przekładano ją do chusty, aby odciekła reszta wody. Następnie umieszczano taki produkt na kilka dni w specjalnej prasie.

Organizowany od dziewięciu lat konkurs "Smaki Warmii, Mazur i Powiśla na stołach Europy" ma pomóc zachować i upowszechnić dziedzictwo kulinarne tego regionu. Surowce stosowane do przygotowywania potraw są wytworzone przez lokalnych producentów.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.198.52.82
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!