PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

W Zakopanem zakończyły się 7. Europejskie Targi Produktów Regionalnych

W Zakopanem zakończyły się 7. Europejskie Targi Produktów Regionalnych Fot. Shutterstock

Portugalskie dżemy, rumuńska bryndza, węgierskie wędliny, austriackie wina - to tylko niektóre specjały, jakich skosztować mogli goście 7. Europejskich Targów Produktów Regionalnych, które w Zakopanem trwały od czwartku i zakończyły się w poniedziałek.



Łącznie podczas imprezy na Dolnej Równi Krupowej swoją żywność zaprezentowało 90 wystawców głównie z krajów Unii Europejskiej. Producenci chwalili się wyrobami tradycyjnymi, bez konserwantów, na ogół niedostępnymi w zwykłych dyskontach spożywczych.

- To była udana edycja. Jak co roku targi żywności cieszyły się zainteresowaniem, zwłaszcza wśród turystów - powiedziała Ewa Czamańska z Tatrzańskiej Agencji Rozwoju, Promocji i Kultury.

Podczas targów można było skosztować rumuńskiej bryndzy, portugalskich dżemów i miodów, węgierskich wędlin czy austriackiego wina. Była także ukraińska chałwa słonecznikowa, słowackie piwa regionalne i wiele innych rarytasów.

W programie znalazły się też prezentacje rękodzieła - swoje stoiska mieli rękodzielnicy m.in. z Białorusi i Ukrainy. Goście targów mogli też obejrzeć pokazy sztuki snycerskiej, prezentację haftu łowickiego i kowalstwa artystycznego.

Nie zabrakło różnorodnych warsztatów - najmłodsi poznawali tajniki tkania gobelinów, szydełkowania czy bibułkarstwa. Sporą atrakcją był starodawny folusz, czyli tradycyjny warsztat do wyrobu sukna napędzany kołem wodnym.

Wieczorami odbywały się koncerty. Można było posłuchać grup The Postman, Exigo, Dagadana oraz zespołów ludowych. W ofercie Targów znalazł się także piknik, promujący zdrowy tryb życia.

Elementem Europejskich Targów Produktów Regionalnych był Festiwal Oscypka i Serów Wszelakich. Podczas tego festiwalu można było zobaczyć jak powstaje oscypek i jakie znajduje zastosowania w kuchni. Odbył się również konkurs na najlepszy owczy ser.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.224.111.99
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!