Kontrole realizowano na terenie całego kraju w 209 podmiotach gospodarczych, obejmując 2390 partii owoców i warzyw.

W sumie wymagania jakości handlowej, określonych w normach handlowych Unii Europejskiej nie spełniało 427 partii świeżych owoców i warzyw, czyli około 18 proc. wszystkich skontrolowanych produktów – informuje FAMMU/FAPA. Najwięcej nieprawidłowości, bo aż 16 proc. dotyczyło znakowania tych produktów, natomiast pozostałych wymagań dotyczących jakości owoców i warzyw nie spełniało 4 proc. kontrolowanych partii.

Jednym z celów kontroli było sprawdzenie jakości handlowej oferowanych do sprzedaży owoców południowych - importowanych. Skontrolowano też liczne partie jabłek, winogron, pomidorów, papryki, ogórków oraz czosnku. IJHARS w związku z niepokojącymi sygnałami na temat tak zwanej „epidemii E. coli” przeprowadziła w okresie maj-czerwiec doraźną kontrolę jakości handlowej świeżych warzyw, wprowadzanych do obrotu na rynku krajowym. Kontrola ta dotyczyła w szczególności warzyw sezonowych takich jak pomidory, ogórki, sałata, papryka, a uwagę skupiono przede wszystkim na tym, czy podawane są informacje o kraju pochodzenia danego warzywa.

W porównaniu do wyników kontroli przeprowadzonych w analogicznych okresach lat poprzednich, w pierwszym półroczu 2011 roku odnotowano spadek liczby nieprawidłowości. Na polskim rynku można ponadto zaobserwować coraz wyższy poziom jakości handlowej świeżych owoców i warzyw oferowanych do sprzedaży, co bezpośrednio świadczy o wzrastającej świadomości sprzedawców,