Bogactwo naszej polskiej tradycji kulinarnej jest ogromne. Potrawy wielkanocne łączy przede wszystkim różnorodność mięs i wędlin, niezliczone receptury na serniki i baby oraz jaja w wielu smakach i wszystkich kolorach tęczy. Wydaje się, że wszędzie stół wielkanocny wygląda podobnie, jednak każdy region, a nawet każda rodzina, ma swoje specjały, z których słynie. Gospodynie sięgają chętnie zarówno po sprawdzone i znane od pokoleń przepisy, jak i po nowości. Chętnie przyglądamy się, jak przygotowują to inni, próbujemy nowych przypraw i dodatków, a także korzystamy ze sprawdzonych rad.

Dlatego zachęcamy do udziału w naszym konkursie i podzielenia się swoimi przepisami. Pozwólmy im zagościć również w innych domach i na innych stołach. Nie warto chować ich przed światem, bo w pewnym momencie może się okazać, że znikną bezpowrotnie – zginie zeszyt, zawiedzie nas pamięć albo też w kolejnych pokoleniach nie znajdzie się nikt chętny do kultywowania naszej rodzinnej tradycji kulinarnej.

W poprzedniej edycji konkursu pojawiły się różne pomysły i przepisy w formie komentarzy. To, niestety, trochę za mało, aby wziąć udział w konkursie. Zachęcamy, aby zrobić jeden „klik” więcej i wysłać przepis (wraz ze zdjęciem) na adres mailowy: kuchnia@farmer.pl. Można też przesłać przepis drogą tradycyjną pod adres redakcji: redakcja „Farmera”, al. Jana Pawła II 27, 00-867 Warszawa, z dopiskiem: Przepis „Farmera”.

Na przepisy wielkanocne czekamy do 17.03.2017 r. Zwycięski przepis ukaże się w kwietniowym wydaniu „Farmera”, a jego autor otrzyma nagrodę niespodziankę.

Pozostałe warunki konkursu

Konkurs jest przeznaczony dla osób pełnoletnich. W przypadku przepisów rodzinnych zgłoszenia musi dokonać jedna osoba. Zgłoszenie powinno zawierać:
Dane osoby zgłaszającej: imię i nazwisko, adres, adres mailowy, telefon;
Przepis: listę potrzebnych składników oraz opis wykonania dania.
Mile widziana informacja na temat pochodzenia potrawy i jej związku z historią regionu, z którego pochodzi. Można też opisać jakąś ciekawą historię z nią związaną.
Zdjęcie gotowej potrawy (stanowiące własność autora – nie może ono pochodzić z innego rodzaju źródeł czy publikacji, m.in. z internetu, książek, czasopism).

Zastrzegamy możliwość ingerencji w nadesłane przepisy: zmian redakcyjnych w tekście oraz publikacji własnych zdjęć, jeśli zajdzie taka konieczność. Regulamin konkursu dostępny w redakcji miesięcznika „Farmer” i na portalu farmer.pl.
Zapraszamy również do przesyłania przepisów, porad i regionalnych ciekawostek kulinarnych, niezwiązanych z daną edycją konkursu. Będziemy mogli do nich sięgnąć w odpowiednim czasie i opublikować je w przyszłości.

Autorzy najciekawszych porad otrzymają od nas atrakcyjne nagrody niespodzianki.