PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Wielkopolskie: Promocja dobrego pieczywa na Święcie Chleba w Poznaniu

Wielkopolskie: Promocja dobrego pieczywa na Święcie Chleba w Poznaniu Fot. Shutterstock

Autor: PAP

Dodano: 31-08-2016 09:06

Tagi:

Niespełna 50 kg pieczywa rocznie zjada statystyczny Polak; zdaniem piekarzy, coraz więcej osób sięga po produkty droższe i lepszej jakości. W sobotę w Poznaniu walory dobrego pieczywa promowane będą podczas 18. Święta Chleba.



Z roku na rok w kraju maleje liczba piekarni. Jak powiedział prezes Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP Stanisław Butka, w Polsce działa ok. 9,5 tys. takich zakładów.

- Otwierają się nowe, ale i tak liczba piekarni kurczy się o ok. 300 - 500 rocznie. Będzie ich jeszcze mniej, bo jemy mniej pieczywa. Przy obecnym spożyciu - piekarni wciąż jest zbyt dużo - powiedział.

Zdaniem Butki, po latach wyraźnego spadku ilości spożywanego pieczywa w Polsce, obecnie sytuacja ustabilizowała się. Jak stwierdził, szacunki wskazują, że Polacy jedzą przeciętnie ok 47-49 kg pieczywa rocznie.

- Coraz więcej osób przekonuje się do droższego, dobrego pieczywa rzemieślniczego. Mamy i takich klientów, którzy kupują pieczywo po 20 zł za kilogram. Rośnie też wiedza na temat walorów pieczywa ciemnego - powiedział.

Zdaniem piekarzy, wciąż wielu konsumentów nie zdaje sobie sprawy z różnicy pomiędzy tanimi produktami oferowanymi przez wiele sieci handlowych a dobrym pieczywem, wytwarzanym w piekarniach rzemieślniczych. "Od 10 lat walczymy o to, by było rozróżnienie między chlebem i wyrobami chlebopodobnymi" - powiedział Butka. Jak dodał, na razie starania te nie przyniosły rezultatu.

- Pewnym sukcesem jest wymóg umieszczania informacji przy produktach, które były najpierw zamrożone, później rozmrożone i podpieczone. Ale nie zawsze i nie wszędzie te informacje są umieszczane tak, by klienci je widzieli - dodał Piotr Koperski z zarządu Stowarzyszenia.

Piekarze skarżą się też na brak chętnych do nauki fachu. Ich zdaniem, młodzi ludzie i ich rodzice często przedkładają zdobycie wyższego wykształcenia nad naukę zawodu.

- Ostatnio sytuacja nam się nieco poprawiła, w Poznaniu mamy kilkunastu uczniów, którzy poznają zawód piekarza. To efekt prowadzonej w gimnazjach Poznania i powiatu poznańskiego promocji zawodów rzemieślniczych - powiedział Koperski.

Promocji pieczywa dobrej jakości, spożywania produktów zbożowych i popularyzacji zawodu piekarza służy organizowane w Poznaniu po raz 18. Święto Chleba. W tym roku odbędzie się ono 3 września. Zaplanowano występy artystyczne, prezentacje nowości piekarni z Poznania i regionu, będą też pokazy wypieku i degustacje.

Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa RP zrzesza ok. 200 piekarni rzemieślniczych z całego kraju. Organizatorem Święta Chleba, poza Stowarzyszeniem, jest też Cech Cukierników i Piekarzy w Poznaniu.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (2)

  • kolo 2016-08-31 20:32:58
    najważniejsze to jeść żywność wysokiej jakości. A takiej żywności to jak na lekarstwo jest obecnie. Po czym poznać taką żywność, ano po zapachu, smaku. Wystarczy zjeść pomidora takiego ze supermarketu a ze swojej działki ogrodniczej, to zaraz zobaczy się różnice.
  • diana 2016-08-31 09:31:12
    A po diabła jeść więcej pieczywa? po co w ogóle jeść więcej. ??? Czy nikt się nie zastanowił, że jak będziemy jeść mniej to będziemy zdrowsi ??? Na świecie górę zaczyna brać moda na SLOW FOOD, to od dawna, ale też zaczyna się moda na LESS FOOD czyli mniej jedzenia. Już ktoś lansuje hasło: mniej żarcia w kichy. pchać, a do lekarza nie trzeba będzie stać. Problemy producentów mleka biorą się stad, że ludzie konsumują po prostu mniej produktów mlecznych !, Problemy winiarzy biorą się stad, że ludzie piją mniej wina. Okazuje się, że aby być zdrowym - jedz MNIEJ nie jedz więcej. Bo jak jesz dużo to tylko koncerny farmaceutyczne zarabiają na tobie, po musisz kupować te wszystkie espumisany i travisto oraz ulgixy na ewakuację gazów.
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.198.103.13
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!