Wczoraj w jednej z warszawskich podstawówek na Woli odbywała się prezentacja programu "Owoce w szkole". Program ruszył 19 października i ma promować zdrowie odżywianie wśród dzieci i młodzieży.

Jak twierdzi  Fundacja Promocja Zdrowia, zaledwie 2 procent Polaków zjada 5 zalecanych porcji warzyw i owoców dziennie. Średnio warzywa i owoce zjadamy 1,8 razy w ciągu dnia.

Natomiast badania SMG/KRC donoszą, że tylko 9 proc. dzieci je warzywa 5 razy dziennie, a owoce - 8 procent dzieci. Należy przy tym pamiętać, że sprytne dzieciaki nie odpowiadają szczerze ankieterowi, więc wyniki te i tak są zawyżone.

Jak wynika z danych FAO, w przeliczeniu na owoce świeże, łączna konsumpcja tych produktów jest w Polsce najmniejsza spośród wszystkich krajów rozszerzonej Wspólnoty.

Dlatego Unia przeznaczyła niebagatelną kwotę na inwestowanie w zdrowie młodych. Na realizację programu „Owoce w szkole” - w budżecie UE - przewidziano ok. 90 mln EUR na rok szkolny dla państw członkowskich, które zadeklarowały chęć uczestnictwa w programie. W Polsce program „Owoce w szkole” będzie współfinansowany ze środków pochodzących w 75 proc. z budżetu UE w wysokości ok. 9,223 mln EUR, a w 25 proc. ze środków krajowych w wysokości ok. 3,074 mln EUR. 

Jednak dostarczanym owocom stawiane są konkretmne wymagania. Muszą być gotowe do bezpośredniego spożycia, tj. w stanie dojrzałości konsumpcyjnej, świeże, czyste, bez zanieczyszczeń i uszkodzeń oraz bez obcych zapachów, posiadać formę (cząstki, cały bez widocznych oznak zepsucia tj.: gnicia, zapleśnienia, fermentacji, a także oznak chorobowych oraz być wolne od szkodników i uszkodzeń przez nie spowodowanych.

Soki owocowe, warzywne oraz owocowo-warzywne nie mogą zawierać dodatku: tłuszczu, soli, cukru oraz substancji słodzących.
Zatwierdzony podmiot dostarczający owoce i warzywa ponosi pełną odpowiedzialność za jakość owoców i warzyw dostarczonych do szkół podstawowych w ramach programu. 

Wymagania co do jakości i świeżości owoców są jak najbardziej zrozumiałe. trudność producentom sprawia jednak fakt, porcjowania, mycia, warzenia. Co jest dobre dla dzieci, nie zawsze jest dobre dla zaintersowanych programem farmerów.

Dostawy owoców i warzyw są realizowane przez 23 dostawców do 1 051 szkół podstawowych, co stanowi 41 proc. szkół, które zgłosiły się do programu i zawarły umowy z zatwierdzonymi podmiotami.

owoceee.jpg

Podobał się artykuł? Podziel się!