PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Wszystkie ubojnie w Polsce do kontroli

Główny Lekarz Weterynarii zlecił kontrolę wszystkich ubojni w kraju. Stało się tak w konsekwencji nieprawidłowości w ubojni k. Białej Rawskiej, gdzie znaleziono mięso niewiadomego pochodzenia.



- To kontrola profilaktyczna - powiedział we wtorek szef Inspekcji Weterynaryjnej Janusz Związek. Dodał, że wstępne wyniki mogą być znane w czwartek. Zaznaczył, że sprawdzenie wszystkich ubojni, których jest ponad tysiąc, a także ponad 3 tys. podmiotów zajmujących się transportem i skupem zwierząt, potrwa nie mniej niż dwa tygodnie.

Jak zaznaczył, Inspekcja chce m.in. sprawdzić, czy nie dochodziło do uboju chorych zwierząt i wprowadzenia ich mięsa na rynek.

Według Głównego Lekarza Weterynarii działalność, która zagraża zdrowiu ludzi, musi być surowo karana, a kary są niewspółmierne niskie do w stosunku do czynów popełnianych przez przedsiębiorców. Kary za wprowadzenie nielegalnego mięsa od obrotu wymierza Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Za wprowadzanie do obrotu artykułów rolno-spożywczych zafałszowanych kara wynosi od 1000 zł aż do 10 proc. przychodu osiągniętego przez przedsiębiorcę w roku rozliczeniowym poprzedzającym rok nałożenia kary.

Obecna kontrola to efekt m.in. nieprawidłowości wykrytych w ubojni k. Białej Rawskiej, gdzie znaleziono mięso niewiadomego pochodzenia, a także ukryte magazyny.

Związek poinformował, że służby weterynaryjne już sprawdziły zakłady przetwórcze, do których miała być dostarczana wołowina z ubojni z Białej Rawskiej. Śledczy badający spraw tej ubojni ustalili, że mięso z niej trafiło do co najmniej 16 zakładów w woj. łódzkim, wielkopolskim, mazowieckim, śląskim i dolnośląskim.

Jak mówił Związek, zarówno służby surowcowe, jak i nadzorujący te zakłady weterynarze nie stwierdzili, by mięso przeznaczone do przetwórstwa było np. nasączone krwią, co mogłoby sugerować, że pochodzi od zwierzęcia, które było ubijane w agonii.

Jego zdaniem najtrudniejsza do wyjaśnienia jest sprawa ustalenia źródeł pochodzenia mięsa znalezionego w ukrytych magazynach w Białej Rawskiej. Według Związka mogło w nich znajdować się nawet 100 ton mięsa niewiadomego pochodzenia.

Prokuratura ustala, czy weterynarze, którzy nadzorowali ten zakład, wiedzieli o sprawie, czy nie - zaznaczył Związek.

Kilka dni temu przy wjeździe do jednej z ubojni w okolicach Białej Rawskiej policja skontrolowała transport bydła, które miało trafić do zakładu. Z 24 sztuk aż dziewięć zwierząt było martwych. Pozostałe znajdowały się stanie krytycznym. Sekcje wykazały, że krowy były chore.

Według ustaleń prokuratury właściciel ubojni Piotr M., prowadząc tzw. działalność nadzorowaną w postaci ubojni, nie spełniał wymogów weterynaryjnych i tym samym produkował żywność o złej jakości, która nie spełniała parametrów zdrowotnych, a być może stanowiła zagrożenie dla zdrowia konsumentów. Z zeznań części świadków wynika, że proceder trwał w zakładzie od dłuższego czasu.

Śledczy odkryli też 18 ton mięsa w samochodzie - chłodni zaparkowanej w pobliżu stacji diagnostycznej, która również należy do właściciela ubojni. Mięso było w różnej formie przetworzenia, ale nie nadawało się do wprowadzenia do obrotu, nie miało żadnych oznaczeń weterynaryjnych czy dokumentacji.

W ubiegłym tygodniu śledczy znaleźli ponadto ukryte magazyny, a w nich ok. 30 ton mięsa niewiadomego pochodzenia. W piątek Powiatowy Inspektorat Weterynarii (PIW) w Rawie Mazowieckiej wycofał zgodę na działanie ubojni.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (3)

  • Paweł 2013-04-04 17:55:14
    Stawka godzinowa lekarza nadzorującego (stawka zagwarantowana w rozporządzeniu i obejmująca wszystkich lekarzy weterynarii) to
    49,00 PLN/godz. Czterdzieści dziewięć złotych za godzinę
  • arszczecin 2013-04-03 15:28:59
    bo to polska właśnie, pełna układów i ukladzikow. cały czas cisza, sennie. a wystarczy ze media zrobią aferę i zaczynają się totalne kontrole. czy to sól, czy żywność nie wiadomego pochodzenia. a może tak kur( n) a praca u podstaw, co? każdy ma wszystko głęboko i udaje ze pracuje i raz na ruski rok pospolite ruszenie. teraz mleczarnie zaczną ostro kombinować, za rok to wykryja i rusza kontrole, wtedy do akcji wkroczą piekarnie, i tak w koło macieju...

    jedyna zaleta tych sytuacji z żywnością , opowiadana jako historię ludowe, to ze , taka żywność szła głównie na łapówki, dla komorników, prokuratorów polucjantow, smacznego
  • vin 2013-04-03 15:12:31
    a robią weterynarze cały rok i za jaką kasę???
ZOBACZ WSZYSTKIE KOMENTARZE

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.198.3.15
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!