- W skali kraju w 2016 r. na pomoc żywnościową wydano 370 mln zł, a w województwie zachodniopomorskim 16,5 mln zł - powiedział podczas wtorkowej konferencji wojewoda zachodniopomorski. - Środki te zostały przeznaczone przede wszystkim na zakup makaronu i ryżu, znaczącą pomoc stanowi również mleko, wędliny i produkty rybne - wymienił Kozłowski.

- W tej chwili na terenie województwa zachodniopomorskiego w realizacji programu współpracuje 106 ze 114 gmin, jakie są na naszym terenie. Chcielibyśmy, aby gminy, które do tej pory nie zdecydowały się do przystąpienia do programu, uczyniły to. Mówimy tu o gminie Cedynia, Chojna, Marianowo, Warnice, Dziwnów, Ustronie Morskie, Złocieniec oraz Dębno - dodał wojewoda.

Dyrektor oddziału terenowego Agencji Rynku Rolnego Agnieszka Śpiewak podkreśliła, że z roku na rok widać wzrost liczby beneficjentów programu. - W 2016 r. pomoc żywnościowa była dostępna w 2247 gminach w Polsce, co daje nam 90 proc. W 2015 r. było 1930 gmin czyli 77 proc. Widać wzrost i zainteresowanie programem - zaznaczyła.

W ramach programu prowadzone są także działania towarzyszące "w postaci bezpłatnych szkoleń kulinarnych, dietetycznych, ekonomiczne i przeciw marnowaniu żywności" - powiedziała Bożena Jeziorska Caritas Archidiecezji Szczecińsko-Kamieńskiej.

- Warsztaty były prowadzone przez kuchmistrzów, ekonomistów i dietetyków. Najwięcej skorzystało z nich kobiet - ok. 68 proc. Uczestnicy byli zainteresowani przede wszystkim nauką przygotowania posiłków i ich podania oraz wiedzą, jaką stosować dietę przy różnych dolegliwościach chorobowych. W sumie przeprowadziliśmy na terenie Pomorza Zachodniego 67 warsztatów dla 1500 osób - dodała.

Z programu pomocy żywnościowej na lata 2014-2020 mogą korzystać osoby znajdujące się w najtrudniejszej sytuacji, np. bezdomne, niepełnosprawne i uzyskujące niskie dochody - dla samotnych próg finansowy to 1268 zł, dla osób w rodzinie 1028 zł. Kwalifikacją zajmują się ośrodki pomocy społecznej oraz organizacje partnerskie - Caritas Polska, Federacja Polskich Banków Żywności, Polski Komitet Pomocy Społecznej i Polski Czerwony Krzyż.

Osoby korzystające z pomocy otrzymują rocznie 50 kg żywności, która wydawana jest sukcesywnie co miesiąc. W skład całego pakietu wchodzi 16 produktów - cukier, olej rzepakowy, makaron, mleko, ser dojrzewający, herbatniki, ryż, fasola, groszek z marchewką, powidła śliwkowe, koncentrat pomidorowy, pasztet wieprzowy, szynka wieprzowa i drobiowa, gulasz z warzywami, filet z makreli.

Podobał się artykuł? Podziel się!