Wśród członków Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego na Pomorzu Zachodnim są firmy z branży spożywczej, gospodarstwa agroturystyczne, obiekty gastronomiczne i sklepy. Celem sieci jest promocja produkcji oraz sprzedaż lokalnej i regionalnej żywności.

Certyfikaty otrzymał w środę producent piwa połczyńskiego Fuhrmann S.A., Winnica Turnau w Baniewicach oraz Ekologiczne Gospodarstwo Rolne Alicji i Jana Springerów. - Przyjęcie kolejnych gospodarstw i przedsiębiorstwa wzbogaci kulinarną podróż po Pomorzu Zachodnim - powiedział wicemarszałek województwa Jarosław Rzepa.

- Zależy nam na promocji zdrowej żywności, wytwarzanej na podstawie tradycyjnych receptur, bez udziału pestycydów i chemii - powiedział Jan Springer, który od 2010 r. prowadzi ekologiczną działalność. Jego gospodarstwo promuje przede wszystkim wyroby mięsne oraz owocowe z powiatu gryfickiego.

- Nasza historia jest bardzo krótka, choć tradycje winiarskie w Baniewicach sięgają na pewno 100 lat - powiedział Jacek Turnau. - Pierwsze nasadzenia odbyły się w 2010 r., pierwszy zbiór winogron to 2014 r., a pierwsze wina zabutelkowaliśmy w ubiegłym roku - wyjaśnił. Jak dodał, winnica Turnauów to rodzinna inwestycja, obejmująca zaledwie 20 ha, co sprzyja większej dbałości o jakość produktu.

Certyfikat otrzymał też browar w Połczynie Zdroju, którego tradycje sięgają blisko 200 lat. - To firma z nowoczesną technologią, ale metoda produkcji oraz same receptury są tradycyjne - zaznacza dyrektor sprzedaży Fuhrmann S.A. Andrzej Koprowski. - Piwo to nie tylko kunszt piwowarów, ale przede wszystkim woda, słód oraz chmiel. Nasze Połczyńskie Zdrojowe jest robione nie z wody uzdatnianej, ale z wody, którą czerpiemy z naszej studni głębinowej - wyjaśnił.

Jak dodał, browar w Połczynie jest jednym z nielicznych w Polsce, które produkują piwo ze słodu jęczmiennego. Wśród produktów znajduje się również piwo miodowe, do którego używa się jednego z produktów regionalnych - miodów drahimskich.

Warunkiem przynależności do Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego jest wytwarzanie produktów w oparciu o surowce produkowane w danym regionie oraz podanie szczegółowego opisu dotyczącego przygotowania produktu. Restauracje, punkty gastronomiczne i hotele powinny m.in. używać składników i surowców wytwarzanych na Pomorzu Zachodnim i przygotowywać potrawy, które mają historyczne tradycje w regionie.

Członkowie sieci mogą posługiwać się charakterystycznym logo, na którym na błękitnym tle jest biała czapka kucharska. Znak Dziedzictwo Kulinarne Pomorza Zachodniego potwierdza, że żywność nim oznaczona została przygotowana z surowców pozyskanych w województwie zachodniopomorskim, na podstawie tradycyjnych regionalnych receptur i metod.