PARTNERZY PORTALU
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl
  • partner portalu farmer.pl

Zachodniopomorskie: Trzech nowych członków sieci dziedzictwa kulinarnego

Zachodniopomorskie: Trzech nowych członków sieci dziedzictwa kulinarnego Winnica Turnauów to rodzinna inwestycja, obejmująca zaledwie 20 ha, co sprzyja większej dbałości o jakość produktu;Fot. Shutterstock

Trzy kolejne firmy z branży przetwórczej dołączyły do Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Pomorza Zachodniego, która promuje żywność wysokiej jakości. Obecnie do sieci należy 47 podmiotów – poinformował w środę Urząd Marszałkowski w Szczecinie.



Wśród członków Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego na Pomorzu Zachodnim są firmy z branży spożywczej, gospodarstwa agroturystyczne, obiekty gastronomiczne i sklepy. Celem sieci jest promocja produkcji oraz sprzedaż lokalnej i regionalnej żywności.

Certyfikaty otrzymał w środę producent piwa połczyńskiego Fuhrmann S.A., Winnica Turnau w Baniewicach oraz Ekologiczne Gospodarstwo Rolne Alicji i Jana Springerów. - Przyjęcie kolejnych gospodarstw i przedsiębiorstwa wzbogaci kulinarną podróż po Pomorzu Zachodnim - powiedział wicemarszałek województwa Jarosław Rzepa.

- Zależy nam na promocji zdrowej żywności, wytwarzanej na podstawie tradycyjnych receptur, bez udziału pestycydów i chemii - powiedział Jan Springer, który od 2010 r. prowadzi ekologiczną działalność. Jego gospodarstwo promuje przede wszystkim wyroby mięsne oraz owocowe z powiatu gryfickiego.

- Nasza historia jest bardzo krótka, choć tradycje winiarskie w Baniewicach sięgają na pewno 100 lat - powiedział Jacek Turnau. - Pierwsze nasadzenia odbyły się w 2010 r., pierwszy zbiór winogron to 2014 r., a pierwsze wina zabutelkowaliśmy w ubiegłym roku - wyjaśnił. Jak dodał, winnica Turnauów to rodzinna inwestycja, obejmująca zaledwie 20 ha, co sprzyja większej dbałości o jakość produktu.

Certyfikat otrzymał też browar w Połczynie Zdroju, którego tradycje sięgają blisko 200 lat. - To firma z nowoczesną technologią, ale metoda produkcji oraz same receptury są tradycyjne - zaznacza dyrektor sprzedaży Fuhrmann S.A. Andrzej Koprowski. - Piwo to nie tylko kunszt piwowarów, ale przede wszystkim woda, słód oraz chmiel. Nasze Połczyńskie Zdrojowe jest robione nie z wody uzdatnianej, ale z wody, którą czerpiemy z naszej studni głębinowej - wyjaśnił.

Jak dodał, browar w Połczynie jest jednym z nielicznych w Polsce, które produkują piwo ze słodu jęczmiennego. Wśród produktów znajduje się również piwo miodowe, do którego używa się jednego z produktów regionalnych - miodów drahimskich.

Warunkiem przynależności do Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego jest wytwarzanie produktów w oparciu o surowce produkowane w danym regionie oraz podanie szczegółowego opisu dotyczącego przygotowania produktu. Restauracje, punkty gastronomiczne i hotele powinny m.in. używać składników i surowców wytwarzanych na Pomorzu Zachodnim i przygotowywać potrawy, które mają historyczne tradycje w regionie.

Członkowie sieci mogą posługiwać się charakterystycznym logo, na którym na błękitnym tle jest biała czapka kucharska. Znak Dziedzictwo Kulinarne Pomorza Zachodniego potwierdza, że żywność nim oznaczona została przygotowana z surowców pozyskanych w województwie zachodniopomorskim, na podstawie tradycyjnych regionalnych receptur i metod.

Podobał się artykuł? Podziel się!
×

WSZYSTKIE KOMENTARZE (0)

BRAK KOMENTARZY

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.198.111.185
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin serwisu

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Zgłoś swoje propozycje zmian!


Dziękujemy za współpracę!